Goed dat je bezig bent met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)! Een POP is niet slechts een verplicht nummer op aandringen van HR of je manager. Het is een mooi hulpmiddel dat je voor jezelf kunt inzetten, gedreven door je eigen ambities. Of je nu streeft naar groei in je huidige positie of jezelf wilt ontwikkelen voor een nieuwe uitdaging, een persoonlijk ontwikkelingsplan is jouw “kompas”. Het is ook een soort bewustwording dat de arbeidsmarkt continu verandert en dat je altijd kunt blijven leren.
Je persoonlijke ontwikkelingsplan vormt de sleutel tot het behalen van jouw doelen en het nemen van de regie over je eigen groei. Het gaat dus niet alleen om externe verwachtingen, maar eerder een proactieve stap om jouw gewenste resultaten te realiseren. Sturen van je ontwikkeling is een investering in jezelf.
In de volgende alinea’s gaan we dieper in op het belang van heldere doelstellingen en hoe deze kunnen bijdragen aan je succes.
Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Wat houdt nu precies een persoonlijk ontwikkelingsplan in? Het is in feite een document waarin je vastlegt wat je wilt ontwikkelen, of het nu gaat om het aanscherpen van bepaalde vaardigheden of het vergaren van nieuwe kennis. Concrete voorbeelden hiervan kunnen variëren van het aanleren van Excel-vaardigheden tot het verbeteren van feedback geven, het versterken van je story telling-vaardigheden of het ontwikkelen van leiderschapscapaciteiten.
Een persoonlijk ontwikkelingsplan is niet alleen maar een opsomming van wensen. Het omvat ook een gedetailleerd plan van aanpak. Hierin beschrijf je niet alleen wat je wilt ontwikkelen, maar ook hoe. Hierbij is het belangrijk om te starten met een grondige analyse van jezelf, een persoonlijke SWOT-analyse. Begrijp waar je sterke punten liggen, waar je passie ligt en identificeer de gebieden waarop je je nog verder kunt ontwikkelen.
Verder in dit blog zal ik je een aantal praktische tips geven om je persoonlijk ontwikkelingsplan effectief te maken.
Tips voor een effectief persoonlijk ontwikkelingsplan
- Vastleggen van je plan
Zorg ervoor dat je jouw persoonlijk ontwikkelingsplan op papier of digitaal vastlegt. Dit doe je vooral voor jezelf, om rust, overzicht en duidelijkheid te creëren. Als je manager geïnteresseerd is in jouw POP, kun je het plan hem of haar zo laten zien.
- Niet haasten
Het opstellen van een gedegen analyse heeft tijd nodig. Overweeg om bijvoorbeeld vier keer één uur uit te trekken in plaats van één keer vier uur. Hierdoor kun je dieper ingaan op verschillende aspecten en krijg je een meer doordacht plan.
- Wees to-the-point
Benoem specifieke acties die je gaat ondernemen om je te ontwikkelen. Maak deze acties en doelen SMART, waarbij je aangeeft wanneer je ze gaat uitvoeren en hoeveel tijd je eraan zult besteden.
- Spiegelen met anderen
Door het met anderen te bespreken kun je controleren of jouw persoonlijke SWOT-analyse wel “klopt”.. Vraag om feedback over wat je goed doet en waarin je kunt verbeteren in je huidige functie.
- Evaluatie en reflectie
Houd regelmatig bij hoe je je ontwikkelt, test jezelf en stel indien nodig bij. Sluit af met een evaluatie van wat je wilt bereiken en wat je daadwerkelijk hebt bereikt. Reflecteer op hoe je het hebt aangepakt en wat je hebt geleerd.
- Lange termijn doelen identificeren
Denk niet alleen aan de komende maanden, maar overweeg ook het gewenste resultaat over drie of vijf jaar. Of langer.
- Denk out of the box qua leermethodes
Realiseer je dat ontwikkeling niet beperkt is tot formele cursussen. Overweeg deelname aan webinars, het bekijken van TEDtalks, betrokkenheid bij interne projecten, en het delen van kennis met collega’s. Lees boeken en deel wat je hebt geleerd.
- Effectiviteit overwegen
Kies ontwikkelingsmethoden die direct toepasbaar zijn in je huidige situatie. Een cursus heeft bijvoorbeeld weinig nut als je de geleerde vaardigheden niet direct kunt inzetten. Training-on-the-job en deelname aan verbeterprojecten kunnen vaak het meeste effect hebben. Kies de juiste benadering om jouw talenten te ontwikkelen.
Persoonlijke analyse: puntsgewijs
Om je op weg te helpen, hier zijn enkele voorbeeldpunten die je kunt overwegen voor jouw persoonlijke analyse:
- Wat is mijn lange termijn doel?
- Hier kun je nadenken over waar je jezelf ziet over 3, 5 of 10 jaar. Welke carrièredoelen wil je bereiken?
- Wat is mijn doel voor dit jaar?
- Definieer specifieke doelen voor het huidige jaar, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken op korte termijn.
- Wat zijn waarden en normen die ik belangrijk vind?
- Identificeer de principes die voor jou van grote waarde zijn en die je leiden in je professionele en persoonlijke leven.
- Wat drijft/motiveert mij in mijn leven?
- Denk na over de drijfveren achter je acties en doelen. Wat geeft je energie en motivatie?
- Hoe typeer ik mijn dagelijkse werkomgeving?
- Beschrijf je huidige werkomgeving en analyseer hoe deze bijdraagt aan jouw professionele tevredenheid.
- Welke veranderingen zie of verwacht ik in mijn werk en het werk in mijn team?
- Anticipeer op mogelijke veranderingen in jouw werk en het team. Hoe zou dit jouw ontwikkelingsbehoeften kunnen beïnvloeden?
- Zijn er nieuwe ontwikkelingen in mijn werk waar ik rekening mee moet houden?
- Identificeer opkomende trends of veranderingen in jouw vakgebied die relevant kunnen zijn voor jouw ontwikkeling.
- Waar ben ik goed in?
- Erken jouw sterke punten en overweeg hoe je deze verder kunt benutten in jouw professionele groei.
- Hoe typeren collega’s/klanten mij?
- Verkrijg inzicht in hoe anderen jou zien. Feedback van collega’s en klanten kan waardevol zijn voor zelfreflectie.
- Wat zou ik willen of moeten verbeteren?
- Identificeer gebieden waarop je jezelf verder kunt ontwikkelen. Dit kunnen zowel professionele vaardigheden als persoonlijke eigenschappen zijn.
- Hoe heb ik bepaald waar ik goed in ben/wat ik moet verbeteren?
- Reflecteer op de methoden die je hebt gebruikt om jouw sterke punten en ontwikkelpunten te identificeren.
- Hoe past dat wat ik wil ontwikkelen bij de kernwaarden van mijn organisatie?
- Overweeg hoe jouw ontwikkelingsdoelen aansluiten bij de kernwaarden van de organisatie waar je werkzaam bent.
- Hoe past dat wat ik wil ontwikkelen bij de doelen van mijn team?
- Kijk naar de bredere doelen van jouw team en bedenk hoe jouw persoonlijke ontwikkeling kan bijdragen aan het teamsucces.
Download hier een voorbeeld van een POP in Word
Bij Coimbee.com kun je een voorbeeld downloaden van een persoonlijk ontwikkelingsplan in MS Word formaat.
Leerdoelen voor een persoonlijk ontwikkelingsplan
Bij het bepalen van jouw leerdoelen zijn er verschillende benaderingen mogelijk. Een waardevol instrument is het gebruik van de Kernkwadranten van Daniel Ofman, waarmee je kunt ontdekken welke eigenschappen bij jou sterk aanwezig zijn en waarop je je verder kunt ontwikkelen.
Een kernkwadrant bestaat uit vier elementen: jouw kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
- Kernkwaliteit: Identificeer waar je goed in bent. Waarover ontvang je regelmatig complimenten? Dit is de positieve eigenschap die jou kenmerkt.
- Valkuil: Onderzoek welke eigenschap je minder zou moeten belichten. Wat is de kwaliteit waarin je soms te ver doorschiet? Het interessante aan dit model is dat je valkuil voortkomt uit je kernkwaliteit. Bijvoorbeeld, als je creatief bent, kan je valkuil zijn dat je moeite hebt met het afronden van taken.
- Uitdaging: Dit is het tegenovergestelde van jouw valkuil. Wat zou je eigenlijk meer moeten doen om een evenwichtige ontwikkeling te bereiken?
- Allergie: Identificeer welk gedrag van anderen jou mateloos irriteert. Dit gedrag staat tegenover jouw kernkwaliteit. Het begrijpen van jouw allergieën kan inzicht verschaffen in hoe je reageert op verschillende persoonlijkheden en gedragingen in professionele omgevingen.
Door deze kernkwadranten toe te passen, kun je gericht werken aan specifieke eigenschappen en zo jouw persoonlijke ontwikkeling optimaliseren. Het is een krachtig hulpmiddel om bewust te worden van jouw sterke punten en ontwikkelpunten, waardoor je effectiever kunt groeien in je professionele leven.
Geloof en investeer in jezelf
Tot slot: wij hebben de waarheid niet in pacht. Ieder mens is anders. Voor ieder individu een ander plan. Of wellicht nog geen plan. Misschien moet je dit nog even laten bezinken.
Het internet staat er vol mee. Raadpleeg ook andere bronnen omtrent het persoonlijk ontwikkelingsplan om een brede objectieve blik te krijgen.