Heb je je keuken schoongemaakt en een paar dagen later weer die vieze geurtjes… Helaas is de keuken nou eenmaal een broedplaats voor minder aangename geurtjes. Met deze simpele en effectieve tips kun je hopelijk voorgoed afscheid nemen van de nare geur en altijd genieten van een frisse keuken. Klinkt te mooi om waar te zijn, ik weet ’t, maar je moet wat… Ik ben benieuwd of je hier iets aan zult hebben!
Vuilnisbak fris houden
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het regelmatig buiten zetten van de vuilnis is essentieel om vieze geurtjes te voorkomen. Vooral bij warmer weer is het eigenlijk een dagelijkse must. Gebruik lek- en scheurvaste vuilniszakken.
- Preventietip: Voorkom dat vloeistoffen zich ophopen op de bodem van de vuilnisbak.
- Extra tips: Gebruik een dubbele zak voor scherp afval en strooi zuiveringszout op de bodem om geurtjes te absorberen.
Niet laten opstapelen, meteen opruimen
Snel handelen bij gemorste etensresten en kruimels is één van de sleutels tot een geurloze keuken. Gebruik keukenmatten om gemorste vloeistoffen op te vangen en overweeg het gebruik van een kruimeldief voor snelle en efficiënte kruimelverwijdering.
- Preventietip: Morsbestendige bakjes gebruiken om ongelukjes te beperken.
Meer liefde voor je vaatwasser
De vaatwasser kan een bron van onaangename geurtjes worden als je er niet goed voor zorgt. Draai de vaatwasser dagelijks of om de dag, en schraap vast voedsel weg voordat je de vaat inlaadt. Controleer regelmatig het filter op etensresten.
- Preventietip: Ventileer en droog de vaatwasser door de deur na elk gebruik een beetje open te laten.
- Extra tips: Je vaatwasser reinigt je vaat, maar wie reinigt de vaatwasser? Kan ik mij herinneren van een reclameblok op tv… Dus gebruik een vaatwasreiniger. En neem de uitneembare stukken, zoals filters, er soms uit en maak die handmatig schoon. Gebruik milieuvriendelijke afwasmiddelen om chemische geuren te minimaliseren.
Frisse sponsjes en doekjes
Vochtige, veelgebruikte sponzen en vaatdoeken kunnen geurmagneten worden. Vervang ze wekelijks (afhankelijk van hoe vies ze worden natuurlijk) en desinfecteer ze regelmatig om bacteriën te voorkomen. Overweeg het gebruik van microvezeldoekjes voor een duurzamere en geurbestendige optie.
- Preventietip: Laat sponzen tussen gebruik volledig drogen om bacteriegroei te voorkomen.
- Extra tips: Vochtige sponzen een minuut in de magnetron doen of op je verwarming leggen om bacteriën te doden en geuren te elimineren.
Frisse afvoer
Een verwaarloosde gootsteenafvoer kan ook een broeinest worden voor onaangename geurtjes. Giet regelmatig een mengsel van zuiveringszout en azijn in de afvoer en gebruik een gootsteenzeef om verstoppingen te voorkomen.
- Preventietip: Gebruik regelmatig een ontstopper om ophoping in de afvoer te voorkomen.
- Extra tips: Spoel na elk gebruik heet water door de afvoer en gebruik maandelijks een natuurlijke afvoerreiniger op basis van enzymen.
Vuilnisbak af en toe grondig reinigen
Vuilnisbakken kunnen snel geuren vasthouden zonder regelmatig onderhoud. Reinig je vuilnisbak met een mengsel van heet water, zuiveringszout en azijn. Voor een grondige reiniging desinfecteer je met een oplossing van 2 eetlepels bleekmiddel in 1 liter water.
- Extra tips: Bewaar buitenbakken op een schaduwrijke plek om bacteriegroei te voorkomen. Gebruik natuurlijke ontgeurders zoals actieve kool of koffiedik om geuren te absorberen.
Onder- en achterkant van je keukenapparaten niet vergeten
Kruimels en gemorste vloeistoffen hopen zich vaak op onder of achter grote apparaten, wat ook bijdraagt aan die vieze geuren. Maak er een maandelijkse gewoonte van om apparaten zoals de koelkast en het fornuis grondig te reinigen en gebruik meubelglijders voor gemakkelijke verplaatsing.
- Preventie: Leg matten of kleden onder apparaten om gemorste vloeistof op te vangen.
- Extra tips: Installeer verwijderbare panelen voor eenvoudige toegang tot de ruimtes onder apparaten. Gebruik een spiraalreiniger voor hardnekkig vuil onder de koelkast.
De koelkast…
Een koelkast vol gemorste restjes en vergeten etenswaren kan snel transformeren in een broeinest van ongewenste geuren. Houd je koelkast fris door regelmatig etenswaren met verstreken houdbaarheidsdatum weg te gooien en gemorste restjes meteen op te ruimen. Overweeg daarnaast het gebruik van baking soda om de schappen maandelijks te reinigen, en zet een open doos baking soda in de koelkast om achtergebleven geurtjes te absorberen.
- Preventie: Controleer regelmatig je koelkast op etenswaren die niet meer houdbaar zijn.
- Extra tip: Gebruik luchtdichte bakjes (verhoudbakjes) voor het bewaren van restjes om te voorkomen dat geurtjes zich verspreiden.
Schone luchtuitlaten
Stof en vet kunnen zich ophopen op afzuigkapfilters, lichtkapjes en ventilatieopeningen, wat resulteert in onaangename kookluchtjes. Om je keuken fris en schoon te houden, is het belangrijk om deze filters maandelijks te verwijderen en te wassen. Gebruik het slangetje van je stofzuiger om regelmatig ventilatieopeningen en lichtarmaturen schoon te maken.
- Preventie: Gebruik een spatbescherming tijdens het koken om de hoeveelheid vet die in de lucht terechtkomt te verminderen.
- Extra tips: Week afzuigkapfilters in heet zeepwater om hardnekkig vet los te maken voordat je ze wast. Voor een streeploze reiniging van lichtkapjes en ventilatieopeningen, gebruik een vochtige microvezeldoek.
Ventileren
Een goede ventilatie is cruciaal om aanhoudende geurtjes in de keuken te voorkomen. Zet afzuigventilatoren aan en open keukenramen tijdens het koken, afwassen en schoonmaken om frisse lucht te laten circuleren. Dit helpt bij het elimineren van hardnekkige kookluchtjes.
- Preventie: Voorkom het koken met een vuile oven, omdat aangebrand voedsel onaangename geuren kan verspreiden.
- Extra tips: Gebruik een luchtontvochtiger in de keuken om overtollig vocht te verminderen en schimmelgroei te voorkomen. Investeer in een luchtreiniger met een HEPA-filter om geurtjes en zwevende deeltjes effectief te verwijderen.
De oven schoonhouden
Het regelmatig schoonmaken van de oven is van cruciaal belang om de ophoping van aangebrand vet en voedselresten te voorkomen, wat snel tot onaangename geuren kan leiden. Overweeg om de oven elke 3-4 maanden grondig schoon te maken met een in de handel verkrijgbare ovenreiniger of een zelfgemaakte pasta van zuiveringszout, zout en water voor een grondige scrub- en veegsessie.
- Preventie: Plaats tijdens het bakken een bakplaat onder het voedsel om gemorst voedsel op te vangen en te voorkomen dat het op de ovenbodem verbrandt.
Luchtdicht bewaren voor geurvrij genieten
Het is belangrijk om sterk ruikende voedingsmiddelen, zoals uien, broccoli en aardappelen, in luchtdichte glazen of plastic containers te bewaren om de verspreiding van geuren in je kasten en koelkast te voorkomen. Door deze bakken goed af te sluiten, kun je het risico op ongewenste geuren in je keukenruimte aanzienlijk verminderen.
- Extra tips: Label je luchtdichte containers met de datum om de versheid bij te houden. Gebruik vacuümverzegelde containers voor het bewaren van nietjes in de voorraadkast om de houdbaarheid ervan te verlengen.
Houd de lekbak van je koelkast leeg
De verborgen lekbak van de koelkast onder de onderste groentelade kan een broedplaats zijn voor schimmels en ongewenste geuren als deze onbeheerd wordt achtergelaten. Trek de lade regelmatig elke maand of twee uit en gooi eventueel opgehoopt water en vuil weg. Gebruik een antibacterieel schoonmaakmiddel om de lekbak grondig te desinfecteren en een schone en geurvrije koelkast te behouden.
- Preventie: Veeg gemorste vloeistoffen en lekkages onmiddellijk op om te voorkomen dat ze in de lekbak terechtkomen.
- Extra tips: Plaats een kleine absorberende mat onder de groentelade om overtollig vocht op te vangen en te voorkomen dat dit de lekbak bereikt. Gebruik een mengsel van witte azijn en water om de lekbak grondig te desinfecteren.
Schone snijplanken
Houten en plastic snijplanken hebben de neiging sterke voedselgeuren vast te houden, vooral van ingrediënten als knoflook en ui. Gebruik na elk gebruik een pasta van zuiveringszout en water of een azijnspray om je snijplanken effectief te desinfecteren en te ontgeuren.
- Preventie: Gebruik aparte snijplanken voor vlees en producten om kruisbesmetting te voorkomen.
- Extra tips: Ontsmet snijplanken af en toe in de vaatwasser voor een grondige reiniging en desinfectie. Wrijf een schijfje citroen over de snijplank om geurtjes op natuurlijke wijze te neutraliseren.
Keukenkasten en lades fris en schoon houden
Stof- en voedseldeeltjes kunnen zich na verloop van tijd ophopen in je keukenkastjes en lades, wat bijdraagt aan muffe en ongewenste geuren. Om een schone en fris ruikende keuken te behouden, overweeg alle spullen uit de kasten te verwijderen en de lege oppervlakken elke zes maanden af te vegen met een antibacterieel schoonmaakmiddel.
- Preventie: Bewaar voedsel niet rechtstreeks in kasten zonder goede afdichting of insluiting.
- Extra tips: Plaats kleine zakjes actieve kool in kasten om overtollig vocht en geuren te absorberen. Gebruik een kruimeldief met borstelopzet voor het reinigen van moeilijk bereikbare hoekjes en kieren in de kasten.
Onze outdoor tips buiten je kijken: Tuinverzorging
Een frisse koffie-ervaring
Afhankelijk van het type koffiezetapparaat, is het nuttig om de machine regelmatig te reinigen. Bij onze eigen Jura ENA8 machine gaat dit allemaal “vanzelf”. Het systeem herinnert ons eraan om na een aantal malingen de machine te reinigen met een speciale capsule. Dat is mooi natuurlijk, maar heb je een ouderwetse machine of eentje zonder geautomatiseerd proces; houd je koffiezetapparaat vrij van muffe koffiegeuren en minerale afzettingen door maandelijks azijn door de koffiezetcyclus te laten lopen. Volg dit door een paar zetcycli uit te voeren met alleen water om ervoor te zorgen dat je koffie altijd fris smaakt en ruikt, zonder ongewenste resten.
- Preventie: Laat koffiedik niet gedurende langere tijd in het koffiezetapparaat staan.
- Extra tips: Voeg een snufje zout toe aan het waterreservoir voordat je de reinigingscyclus uitvoert, om eventuele ophopingen van koffieolie te helpen verwijderen. Veeg de buitenkant van het koffiezetapparaat af met een doek gedrenkt in zeepsop om eventuele koffievlekken en gemorst materiaal te verwijderen.
Luchtfilters elk kwartaal vervangen
Het regelmatig vervangen van de luchtfilters in je keuken, vooral die in de ventilatieopeningen boven het fornuis en eventuele ventilatiesystemen in het hele huis, kan erg helpen. Maak er een gewoonte van om deze filters elke 3-4 maanden te vervangen om een frisse en schone keukenomgeving te behouden.
- Extra tips: Installeer een koolstoffilter in het ventilatiesysteem om geuren effectiever op te vangen en te elimineren. Met een luchtkwaliteitsmonitor houd je de luchtkwaliteit in je keuken in de gaten en bepaal je wanneer de filters vervangen moeten worden.
De deurrubbers van je koelkast schoonmaken
De rubberen deurafdichtingen van je koelkast kunnen voedseldruppels en kruimels makkelijk opvangen, wat leidt tot de ontwikkeling van beschimmelde en muffe geuren. Gebruik een schrobborstel met zuiveringszoutpasta of een oude tandenborstel gedrenkt in zuiveringszout om de deurafdichtingen elke maand schoon te maken, zodat je koelkast fris en geurvrij blijft.
- Extra tips: Wrijf een schijfje citroen langs de deurrubbers om eventuele geurtjes te neutraliseren en een frisse citrusgeur achter te laten. Gebruik een tandenstoker of wattenstaafje gedrenkt in azijn om moeilijk bereikbare spleten en hoeken van de deurafdichtingen schoon te maken.
Dat waren de tips van vandaag 🙂
Hopelijk stonden er een paar tussen die je eens kunt uitproberen om je blijer te voelen in je keuken.