Ik heb ‘m nu al bijna anderhalf jaar in de keuken staan: de Jura ENA 8, een volautomatische koffiemachine met een prijskaartje van circa €1.000. Voorheen had ik ze van andere merken voor de helft van die prijs, maar op een gegeven moment toch gekozen voor de geprezen Zwitserse kwaliteit. Dus anderhalf jaar verder, vandaag, besloot ik om mijn ervaringen te delen over de Jura ENA 8 in deze beknopte persoonlijke recensie.
Om direct mijn kort en bondig oordeel te geven: fantastisch. Geen gedoe met ontkalking, als je gebruikmaakt van de Jura reinigingstabletten en goede filters (tijdig vervangen). Altijd lekkere koffie (als je kwalitatieve koffiebonen koopt), snel, compact, mooi.
Enkele voor- en nadelen van de Jura ENA 8
Zeer goede espresso en koffie
Mooi ontwerp
Lekker compact
Perfect melkschuim
De bediening is niet 100 procent intuïtief
Behoorlijk luid tijdens het malen
Als ik kijk naar de leveringsomvang, de accessoires en de functionele aspecten, mist de ENA 8 zowel gebruikersprofielen als een meegeleverde slimme module voor verbinding met het WLAN in vergelijking met de E8. Mij persoonlijk interesseert dat heel weinig… Wel iets waar sommigen over vallen. Vandaar dat ik het punt even vermeld.
Specificaties van de Jura ENA 8
Specificatie | |
---|---|
Materiaal behuizing | Mat kunststof |
Beschikbare kleuren/ontwerpen | Wit, zwart, aluminium |
Melkschuimsysteem | Automatisch (met slang) |
Volume (eigen meting) | 71,1 dB |
Afneembare zetgroep | Nee |
Display | Ja, touchscreen |
Gebruikersprofielen | Nee |
Watertank | 1,1L |
Bonencompartiment | 115g, één bonenvak |
Vak voor gemalen koffie | Ja |
Afmetingen (HxBxL) | 32,3x27,1x44,5 cm |
ij het kiezen moet je wel goed kijken… De ENA 8 is momenteel in twee generaties op de markt. De oudere versies hebben een kleurendisplay met functietoetsen, de nieuwere volautomatische exemplaren hebben een touchdisplay. De namen zijn ook een beetje verwarrend. De fabrikant zelf noemt zijn touch-versie simpelweg Jura ENA 8, veel winkels gebruiken de titel Jura ENA 8 Touch om hem te onderscheiden.
De Jura ENA 8 beschikt over de volgende kenmerken:
- Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.): Pre-brew systeem met het kort bevochtigen van de gemalen koffie
- Pulse Extraction Process (P.E.P.): “Speciale” extractietijd
- Professionele Aroma Grinder: conische molen van roestvrij staal
- Intelligent Water System (I.W.S.): de volautomatische koffiemachine detecteert het filter in het waterreservoir
- J.O.E.: Jura-app waarvoor de Smart Connect-module wordt gebruikt
- Energiebesparingsmodus (E.S.M.): Ook bekend als energiebesparende modus
- Fijne schuimtechnologie op het melksysteem (cappuccinatore)
Installatie Jura ENA 8
Ik geloof dat Jura de ENA 8 niet voor niets zijn touchscreen heeft gekregen. Niet alleen vanwege de tijdsgeest. In tegenstelling tot de ENA 4 heeft hij nu een groter, kleurrijker en informatiever display. Maar de knopindeling kan voor beginners een beetje verwarrend zijn. De bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor de Jura ENA 8 is dan ook geen overbodig boekje om af en toe eens na te slaan.
Aan elke kant bevindt zich een grote en een kleine knoop. Je kan de neiging hebben om automatisch op de grote knop in te drukken voor instellingen, maar hiermee start de voorbereiding. De kleintjes zijn er echter om de zettemperatuur, de hoeveelheid koffie, enz. aan te passen. Je krijgt dit wel snel door, maar niet meteen. Het kan dus gebeuren dat je per ongeluk veel koffie zet voordat je het onder de knie hebt. Hoewel je de bereiding kunt annuleren, hoeft dit bij een moderne volautomatische koffiemachine niet nodig te zijn.
Om de basisparameters van de dranken te wijzigen, moet je de grote knop lang ingedrukt houden. Er zijn hier geen gebruikersprofielen. Of dat goed of slecht is, moet je voor jezelf uitmaken.
Maalgraad aanpassen
Om de juiste maalgraad te garanderen, blijft bij deze volautomatische koffiemachine het bonenreservoir gesloten. In plaats daarvan draai je opnieuw aan de buitenste ring, die net als de hele ENA-serie helaas geen duidelijke richtingsinformatie geeft. Naar rechts draaien: fijnere maalgraad. Dit doe je tijdens het malen.
Instellingen voor verschillende koffiesoorten
Mijn aanbeveling voor de capaciteit voor een optimale normale koffie is 100 milliliter. Het extractieproces slaagt er niet helemaal in om een volle smaak te produceren in de gebruikelijke kopgrootte van 120 milliliter. Wel pas je de espresso aan op de Doppio shotgrootte van 40 milliliter.
Net als bij andere Jura machines wordt de hoeveelheid melkschuim in seconden weergegeven.
1 s warme melk = 6 g = 5,8 ml
1 s melkschuim = 4 tot 5 g
Dit maakt 200 milliliter melk ongeveer 35 seconden. Voor een latte uit de ENA 8 die je in het klassieke Ikea-glas wilt bereiden, zou ik voor 33 seconden gaan. Voor een cappuccino is ongeveer 14 seconden.
Ook kun je de pauze tussen koffie en melk instellen om de juiste latte lagen te krijgen. Deze heb ik echter op de fabrieksinstelling gelaten.
Koffie & espresso
Koffiesterkte, temperatuurniveau en alle andere parameters zorgen ervoor dat de Jura ENA 8 precies de koffie kan produceren die jij wenst. Perfecte espresso, perfecte ristretto… Mits je ook goede bonen hebt uiteraard.
Beste koffie voor de Jura ENA 8
Die bestel ik altijd bij Koffiestore. Bekijk hier het assortiment.
Melkschuim
Ik heb niet veel te zeggen over de testresultaten van het melkschuim, behalve dat ik het handig vind en het resultaat zeer smaakvol. De consistentie en hoeveelheid kloppen, de pauze tussen espresso en melk zorgt ervoor dat de latte er goed uitziet.
Ook hier lijken latte, cappuccino, flat white en cortado uiteindelijk erg op elkaar; de consistentie van het melkschuim is in een Jura volautomatische machine niet te regelen. Maar daar heb ik geen problemen mee, zolang het resultaat maar zo goed is.
Reiniging
Net als bij elke andere Zwitserse machine kan de zetgroep bij de Jura ENA 8 niet worden verwijderd.
Ook de melkslang, het waterreservoir en alle andere bewegende delen moeten na de bereiding worden gereinigd – bij voorkeur dagelijks en grondig. Hier werkt het zoals gewoonlijk goed. Vergeet niet om af en toe het bonenreservoir schoon te vegen. Je kunt dit het beste elke keer doen voordat je je bonen bijvult.
Het karakteristieke, ronde ENA-waterreservoir is een leuk hoogtepunt, en niet alleen als het om schoonmaken gaat. Het ligt perfect in de hand en maakt het gemakkelijk om het af te spoelen en schoon te maken.
Mijn ervaring is dat de machine het je ontzettend makkelijk maakt en tijdig en regelmatig klaagt, bijvoorbeeld als het filterpatroon leeg is, ontkalken noodzakelijk is of de zetgroep dringend een grondige spoelbeurt nodig heeft.
De reinigingstabletten kun je bijna overal kopen. Let wel dat je specifiek reinigingstabletten koopt die compatibel zijn met Jura machines.
Conclusie
Mijn aanbeveling is om een nieuw model met een touchscreen te kopen als de prijs goed is. De oudere modellen missen enigszins de intuïtieve bediening. Ik blijf erbij: top ding. Prijs-kwaliteitverhouding? Persoons- en budget afhankelijk. Voor de lange termijn is duizend euro een rekbaar begrip. Ik vond het de prijs waard, nu ik anderhalf jaar verder ben en niets te klagen heb over de Jura ENA 8.