Ik ben niet iemand die graag overdrijft, maar dit is voor mij (en voor andere leden van onze redactie) hét beste guacamole-recept. Als het gaat om guacamole waar mensen dol op zijn, is het de sleutel om niet te complex te of te uniek te willen zijn. Guacamole is bedoeld voor eenvoud en simpel genot. Een mix van een paar hoogwaardige ingrediënten met smaken die prachtig samensmelten.
Na gesprekken met Mexicaanse chef-koks, kan ik bevestigen dat deze guacamole de real deal is. Fris, gemakkelijk en authentiek! Net zoals je dat in Mexico zou doen.
Guacamole recept
Dit is volgens de redactie van HollandLifestyle het beste guacamole-recept, omdat het eenvoudig te maken is en verse ingrediënten bevat. Authentieke guacamole bevat geen vulstoffen en onnodige ingrediënten. Het enige wat je nodig hebt zijn avocado’s, ui, tomaten, koriander, jalapenopeper, limoensap, knoflook en zout. Gemakkelijk en heerlijk!
- Voorbereidingstijd 5 minuten
- Bereidingstijd 5 minuten
- Calorieën 184.8 kcal
Ingrediënten
- 3 rijpe avocado's
- Een halve gele ui, fijngesneden
- 2 romatomaten, in blokjes
- Fijngesneden verse koriander (ca. 3 el)
- 1 jalapeno peper, zonder zaadjes, fijngesneden
- 1 limoen, geperst
- Een halve theelepel zout
Bereidingswijze
- Snijd de avocado's doormidden, verwijder de pit en schep ze in een mengkom.
- Pureer de avocado met een vork en maak hem zo grof of glad als je wilt.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer door elkaar. Geef het een smaaktest en voeg indien nodig een snufje zout of limoensap toe.
- Zet de braadpan op hoog vuur en smelt de boter.
- Serveer de guacamole met tortillachips of op bij je favoriete Mexicaans gerecht.
Kies rijpe avocado’s voor de lekkerste guacamole
De beste guacamole begint met de meest verse ingrediënten. Zoek naar avocado’s die rijp, maar stevig zijn. Zachte en papperige avocado’s zijn dus ook niet aan te raden.
Hoe kies je goede, rijpe avocado’s?
Druk voorzichtig op één uiteinde. Het moet stevig zijn, maar een beetje meegeven.
Hoe bewaar je restjes guacamole? En hoe zorg je ervoor dat ze groen blijven?
Guacamole oxideert en wordt behoorlijk snel bruin. Het limoensap helpt dit proces te vertragen, maar het is onvermijdelijk dat de overgebleven guacamole uiteindelijk bruin begint te worden.
Velen zeggen dat je citroensap moet toevoegen. Dat helpt een beetje, maar ik vind het persoonlijk niet prettig dat het het smaakprofiel van de guacamole verandert.
De meest voorkomende hack voor het bewaren van guacamole is het direct op de guacamole plaatsen van plasticfolie om oxidatie te voorkomen. En dit kan een dag of twee werken. Maar ik streef ernaar mijn plasticverbruik te verminderen en hou gewoon niet van deze methode.
Dus in mijn zoektocht om mijn guacamole groen te houden kwam ik deze hack tegen – en hij is briljant.
Zo houd je guacamole groen:
- Doe de overgebleven guacamole in een bewaarbakje en druk het stevig aan met een lepel, zodat de bovenkant mooi plat ligt.
- Voeg een heel klein beetje koud water toe.
- Plaats het deksel op de bewaarcontainer en bewaar deze in de koelkast. That’s it!
Als je de guacamole wilt serveren, giet je het water van de bovenkant af, roer je het door en je bent klaar.
Tips
- Je kunt ook een aardappelstamper gebruiken i.p.v. een vork voor het pureren. Probeer dan de kracht een beetje te doseren. Dit is ook een smaakkwestie. Sommigen vinden het lekkerder om de guacamole niet al de sterk te pureren, terwijl anderen dat juist wel doen.
- Gebruik zeker verse limoenen in plaats van limoensap in een fles. Het smaakverschil is de moeite waard.