Theebloemen staan meer bekend om hun uiterlijk dan om hun smaak. Ze zijn meestal gemaakt theebladeren (meestal theeknoppen) die met de hand in een vorm zijn genaaid, zoals een bol/bol, perzik, ovaal, schijf, rozet, paddestoel, kegel of hart. De theeblaadjes worden soms platgedrukt voordat ze in driedimensionale vormen worden genaaid, en ze kunnen een resterende textuur/afdruk hebben als ze tussen stukken stof of papier worden gedrukt.
Verschillende soorten theebloemen
Veel theebloem soorten bevatten een enkele bloem of meerdere bloemen in de bundel theebladeren. Niet alle bloeiende theesoorten bevatten echte bloemen; de naam ’theebloem’ kan ook verwijzen naar het openen van de theebladeren tijdens het trekken. Veel voorkomende bloemen in bloeiende theesoorten zijn anjer, chrysant, bolamarant, hibiscus, jasmijn, goudsbloem, lelie, osmanthus en roos. De bloemen die in de bloementhee worden gebruikt, zijn voedselveilige/eetbare bloemen.
Een visueel spektakel
Wanneer een theebloem aan heet water wordt blootgesteld, opent deze zich in een andere vorm. Dit kan een grotere bol zijn, de vorm van een mand, de vorm van een slinger of diverse andere vormen. Hoewel ze doorgaans geleidelijk opengaan, bevatten sommige bloeiende theesoorten bloemen die in een streng of slinger zijn genaaid die snel opengaat en uit de theebladeren springt zodra de theeblaadjes zacht zijn geworden en voldoende zijn geopend door het hete water.
De theebloem wordt YouTube-fenomeen
Door het opvallende uiterlijk van theebloemen zijn ze een beetje een YouTube-fenomeen geworden; een zoekopdracht op YouTube levert nogal wat video’s op die de bloeiprocessen van verschillende bloeiende theesoorten laten zien. Hieronder een video van een timelapse van hoe een theebloem zich ontvouwt.
Smaak van de theebloem
De meeste theebloemen hebben een vrij neutrale smaak die kan worden omschreven als licht bloemig of plantaardig. Dit komt omdat het vormingsproces de smaak van de thee aantast. Sommige bloeiende theesoorten zijn geparfumeerd met jasmijnbloemen of anderszins gearomatiseerd om het gebrek aan smaak in de theebladeren te compenseren. Over het algemeen dragen de bloemen in de meeste theebloemensoorten niet veel bij aan de smaak, hoewel je in sommige gevallen wel bloemen als chrysant, jasmijn en roos kunt proeven.
Geschiedenis van theebloemen
In China worden al honderden jaren verschillende met de hand gebonden theesoorten gemaakt. De meer opvallende stijlen van theebloemen ontwikkelden zich echter pas in de jaren tachtig. De afgelopen jaren is de theebloem erg populair geworden in Noord-Amerika en Europa. Ze worden nu gemaakt in verschillende delen van China (met name Anhui, Fujian en Yunnan).
Hoe wordt een theebloem gemaakt?
Een theebloem wordt meestal gemaakt van de delicate knoppen van de theeplant. Vooral in Fujian worden ze vaak gemaakt met witte theevariëteiten, die lange, zachte knoppen hebben.
De bladeren worden verwerkt tot thee (meestal groene thee, maar soms ook witte thee of zwarte thee), vervolgens bevochtigd en met de hand gevormd. Met voedselveilig touw worden bundels van ongeveer twintig bladeren in vorm genaaid, vaak rond één of meerdere bloemen. Ze kunnen tijdens het drogen in een doek worden gewikkeld, waardoor ze hun vorm beter behouden.
Hoe zet je een theebloem?
Het hele idee achter theebloemen is genieten van hun uiterlijk, dus een glazen theepot is de beste keuze. Als je geen doorzichtige glazen theepot hebt, is dat prima. Je kunt ook een groot wijnglas of een glazen kan gebruiken om je theebloemen te zetten.
Hoewel de meeste groene thee en witte thee het lekkerst smaken als ze in water onder het kookpunt worden gedompeld, hebben bloeiende theesoorten een minder uitgesproken smaak en zijn ze prima als ze in kokend water worden gedompeld. In feite kan kokend water (of bijna kokend water) beter zijn om theebloemen te laten ‘bloeien’. Hoewel de meeste groene theesoorten gevoelig zijn voor overmatig trekken, kunnen veel bloeiende theesoorten lange tijd (zo’n 20 minuten) trekken zonder bitter te worden. Door deze eenvoudige, flexibele bereiding zijn ze ook geschikt voor bijvoorbeeld evenementen, waar je niet continu bij het proces aanwezig moet zijn.
Een theebloemen cadeauset kopen?
Een heel leuk cadeau (mits de ontvanger natuurlijk een theeliefhebber is…). Online zijn er diverse verkooppunten waar je theebloemen kunt bestellen. Wellicht is bol.com nog wel dé plek om je even te oriënteren. Vervolgens kun je op andere websites kijken naar iets exclusiefs wat Bol.com wellicht weer niet biedt.