Lekker simpel recept voor een yoghurtsaus
Onze yoghurtsaus is een veelzijdige toevoeging aan je aan recepten, omdat het aan diverse gerechten kan worden toegevoegd en ook kan dienen als vervanging voor slagroom als je een lichtere versie van bepaalde recepten wilt. De meeste mensen denken bij yoghurtsaus aan de Griekse tzatziki-saus, maar yoghurtsaus bevat geen komkommer of dille. Het is in feite sneller en gemakkelijker te maken en meer aanpasbaar aan veel gangen omdat het geen kruidige smaken heeft en gekruid voedsel kan afzwakken zonder de nadruk te leggen op de hoofdsmaken.
- Cook Time10 min
- Aantal Personen2 personen
- KeukenMediterraans
Ingrediënten
- Een bakje gewone yoghurt (Grieks of Turks mag ook)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels citroensap
- Kosjer zout, naar smaak
Bereidingswijze
Verzamel de ingrediënten.
Meng in een kleine mengkom de yoghurt, knoflook, citroensap en zout.
Serveer of bewaar tot vijf dagen in de koelkast tot gebruik.
Yoghurtsauzen in verschillende wereldkeukens te vinden
Yoghurtsauzen zijn overal te vinden waar zwaar gekruid of gekruid voedsel is, dus veel culturen hebben een of andere uitvoering van deze saus. In de Indiase keuken wordt yoghurtsaus raita genoemd en kan komkommer, rode ui, koriander en kruiden zoals gemalen koriander en gemalen komijn bevatten. De Turkse keuken heeft een yoghurtdip genaamd haydari, die dik wordt geserveerd en op smaak wordt gebracht met kruiden, knoflook en olijfolie. Er is ook een yoghurtsaus genaamd cacik, die verschilt van haydari doordat hij dunner is en geen komkommers bevat.
Eindeloos veel combi’s mogelijk
Als je dineert in een restaurant met een Midden-Oosterse, Griekse, Mediterrane of continentale keuken, worden veel soorten vlees en sandwiches geserveerd met een pittige saus. Beschouw ons recept als een basissaus waarmee je kunt experimenteren en die je kunt combineren met andere kruiden om aan je smaken te voldoen. Deze saus is echter een super aanvulling op kipkoteletten, kebab of tabouleh, en kan worden geserveerd met alles van groenten tot pastasalades, en mag niet alleen worden beperkt tot gerechten of snacks uit het Midden-Oosten.
Recept variaties
Yoghurtsaus gaat de hitte en kruiden van gerechten tegen door de smaken in de mond in evenwicht te brengen en een verkoelend effect te geven. De meeste sauzen hebben het gebruik van knoflook gemeen, maar vanaf daar zijn de mogelijkheden eindeloos. Hier zijn een paar suggesties:
- Voeg gehakte koriander, peterselie, dille, basilicum of een combinatie van twee of meer toe voor een smaakvolle yoghurtsaus.
- Voeg 1/4 kopje geweekte zongedroogde tomaten toe. Als ze eenmaal zijn gerehydrateerd, meng je alle ingrediënten in plaats van ze te mengen om een gladdere textuur te krijgen.
- Voeg noten of zaden toe voor een chunky saus. Zonnebloempitten, gehakte pecannoten, cashewnoten of pijnboompittenspoeling geven de saus een crunch.
- Voeg meer knoflook toe maar rasp het wel goed voor een meer delicate smaak. De scherpe smaak van verse knoflook is een geweldige combinatie met vlees, kip of lamsvlees. Aan deze knoflookversie kun je een klein gesneden sjalotje en een scheutje rode wijnazijn toevoegen.
Voor dikkere of dunnere sauzen
- Gebruik Griekse yoghurt voor een extra dikke yoghurtsaus, die goed bestand is tegen gebruik als dip. Je kunt het zelfs een beetje door een stuk kaasdoek persen om het nog dikker te maken (soort variatie op labneh).
- Gebruik magere of vetvrije yoghurt voor dunnere sauzen. De smaak zal niet zo rijk zijn als volle yoghurt, maar met een goede smaakmaker en veel citroensap kan deze dunne saus een geweldige koude pasta of saladedressing zijn. Een eetlepel olijfolie kan een deel van het vet, dat aan de magere yoghurt ontbreekt, vervangen.
In welke gerechten kan ik de yoghurtsaus verwerken?
Bij shoarma’s, sandwiches, rauwkost, falafel of naast kebab. Gebruik het als dressing voor pasta-, aardappel- of groentesalade. De yoghurtsaus past prachtig bij smaakvol vlees zoals corned beef of Italiaanse charcuterie zoals mortadella.
Is deze yoghurtsaus gezond?
Jazeker. Je kunt er echter van maken wat je wilt. Kies je voor magere of vetvrije yoghurt, dan wordt de saus niet vet. Uiteraard mag dat ook anders. De gezondheidsvoordelen van knoflook en citroen zijn bekend.