Velen van ons kennen de ergernis: mijn papegaai of parkiet wil maar niet ophouden met schreeuwen. In dit artikel gaan we zo diep mogelijk in op dit thema om het te begrijpen en (zo ver mogelijk) op te lossen. Wanhoop alsjeblieft niet! Het is eigenlijk een vrij eenvoudig probleem om op te lossen, als je de juiste aanpak hanteert.
Schreeuwen en krijsen bij vogels: gedrag met een functie
De eerste stap is om te beseffen dat je papegaai om een reden schreeuwt. Dit gedrag heeft een functie. Als hij er niets uit zou halen, zou hij het niet blijven doen. Vraag jezelf dus af: ‘Welke bekrachtiging krijgt hij wanneer hij zo krijst? Wat levert het hem op? ”
Veel vogels maken geluid omdat het hen sociale aandacht oplevert, hetzij van de mensen in huis of van de andere vogels.
Reageer jij of iemand anders op een specifieke manier wanneer je papegaai schreeuwt?
Zelfs als je de kamer verlaat of de vogelkooi afdekt of hem met water besproeit, bied je hem aandacht voor zijn ongewenste gedrag. Je reageert op de een of andere manier. Veel papegaaien vervelen zich gewoon en dat soort reacties dienen vaak niet om het gedrag te stoppen, ook al vindt de papegaai ze vervelend. In het beste geval, wanneer het bij jou wél werkt, bieden ze verlichting op korte termijn, maar geen permanente oplossing. Ik vermoed: als het bedekken van de kooi goed voor je zou werken, zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen.
Waarom schreeuwen papegaaien?
Hij wil jou waarschuwen voor waargenomen gevaar!
Sommige papegaaien maken geluid om jou te waarschuwen voor een “waargenomen gevaar”. Schreeuwt je papegaai meer nu hij uit het raam kan kijken? Schreeuwt hij als hij geluiden hoort op de stoep buiten? Dan kan een deel van zijn geschreeuw verklaren: schildwacht. Hij probeert alarm te slaan! Omgevingsveranderingen kunnen dus een directe aanleiding zijn voor toegekomen geschreeuw.
Op vaste, voorspelbare momenten
Sommige papegaaien schreeuwen op voorspelbare momenten, zoals wanneer de (garage)deur opengaat en andere gezinsleden thuiskomen. Misschien heb je een papegaai die schreeuwt als je aan de telefoon bent? Als je het kunt voorspellen, kun je het wellicht manipuleren en voorkomen.
Andere papegaaien reageren op het geluid van de familie. Als je een luid gezin hebt, heb je waarschijnlijk een luide papegaai. Hij is tenslotte een lid van jouw kudde. Als je rustig wordt, voelt hij dat ook naadloos aan.
Niet elke papegaai is hetzelfde
En laten we eerlijk zijn. Sommige papegaaiensoorten zijn gewoon wat luidruchtiger dan andere. Eigenaars van zonparkieten zijn lotgenoten. Ook al heb je ervoor gekozen om met een van de luidste soorten ter wereld te leven, wil je soms ook je rustig momentje…
“Papegaaien zijn wat je ervan maakt”
De tweede stap is om te beseffen dat jij de macht hebt. Je hebt de kracht om de keuzes van je papegaai te beïnvloeden door je reacties. Als hij schreeuwt om je aandacht te trekken, dan kun je wat verstandiger het gedrag kiezen waarvoor je hem aandacht geeft.
- Als je een luide papegaai wilt, geef hem dan aandacht als hij luid is.
- Als je een papegaai wilt die met speelgoed speelt, geef hem dan aandacht wanneer hij speelt.
- Als je een papegaai wilt die praat, geef hem dan aandacht als hij praat.
- Als je wilt dat een papegaai groenten eet, geef hem dan aandacht wanneer hij dat doet.
Negeer zijn geschreeuw… maar dat is niet alles!
Ik weet zeker dat jullie allemaal (waarschijnlijk) ooit eens hebben gehoord dat je het geluid moet negeren om het probleem op te lossen. Dat is waar. Als je wilt dat het ongewenste gedrag gaat veranderen, moet je stoppen met het belonen ervan. Er zijn echter twee feiten die je moet omarmen om deze strategie enig effect te laten hebben.
- Realiseer je eerst dat elke reactie van jouw kant het gedrag kan belonen. Dus reageer op geen enkele manier. Verlaat de kamer niet. Kijk niet naar de papegaai. Spuit de papegaai niet met water. Dek de kooi niet af. Fluit niet. Rol je ogen niet. Geef hem of haar geen strenge blik. Schreeuw niet terug. Dat gaat helaas niet werken en je hebt er alleen maar jezelf mee en extra irritatie.Zorg voor gehoorbescherming als dat nodig is. Nee, dat was een grapje. Proberen is niet hetzelfde als doen. Je kunt niet verwachten dat je succesvol zult zijn als je af en toe reageert en af en toe negeert. Je kunt overal oordopjes kopen.
- Ten tweede, besef dat het probleem nooit zal worden opgelost door simpelweg het gedrag te negeren. Als je stopt met reageren op het geschreeuw, zal de papegaai gewoon een ander gedrag bedenken dat dezelfde functie voor hem zal vervullen, en het zal waarschijnlijk niet veel leuker zijn dan het gekrijs. Waarom zorg je er niet voor dat jij degene bent die kiest welk gedrag hij vervolgens uitvoert?
💡 Kies ervoor om met wat sociale aandacht en misschien een traktatie te reageren als hij praat of andere aangename geluiden maakt. Je zou veel meer schattige woordjes en aangename geluiden horen. Wat als je zou besluiten hem te belonen als hij met speelgoed speelde? Positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren dus.
Om het gedrag van je papegaai te veranderen, moet je je eigen gedrag veranderen
Onthoud: je hebt de macht. Om het gedrag van je papegaai te veranderen, kun je dat van jezelf veranderen. Stop met het belonen van het geschreeuw. Beloon in plaats daarvan het andere gedrag dat je papegaai biedt en waarvan je meer geniet.
De manier waarop je hem beloont is echter wel belangrijk. Je timing moet goed zijn. Als je hem te lang nadat hij het gewenste gedrag heeft uitgevoerd een bekrachtiging geeft, zal hij de twee niet kunnen verbinden. In plaats daarvan, zodra hij een woord zegt, draai onmiddellijk (binnen een paar seconden) om en zeg: “Ja!” met een stem die hij duidelijk kan horen. Loop dan zo snel mogelijk naar hem toe en bied iets aan wat hij wil – een traktatie voor het eten of een hoofdkrab. Draag de lekkernijen in je zak, zodat je ze bij de hand hebt. Zorg ervoor dat elke keer dat je “Goed!” zegt, gevolgd door een traktatie.
Realiseer je ook dat je zwijgzaamheid niet kunt belonen. Dit doet niets, omdat ‘stil zijn’ geen gedrag is. Zoek in plaats daarvan naar iets dat je papegaai daadwerkelijk doet.
Wees hierin consistent.
De invloed van voeding
Er zijn nog andere factoren die een papegaai kunnen beïnvloeden, dus ook zijn neiging te schreeuwen. Wist je dat de voeding die je je papegaai geeft kan aanzetten tot krijsen? Koolhydraten en vetten zijn twee categorieën voedingsstoffen die meer energie voor je vogel opleveren. Een vogel die binnenshuis leeft, vooral als hij niet vliegt, heeft geen buitensporige hoeveelheden energie nodig. Daarom heeft een luide papegaai die een zadenmix, veel noten of menselijke snacks eet, mogelijk een dieetrevisie nodig als je wilt dat hij stiller is.
Activiteiten voor je papegaai om die overtollige energie te verbruiken
Over overmatige energie gesproken, baden en tijd buitenshuis zijn ervaringen voor je papegaai die zullen bijdragen aan rustiger gedrag. Papegaaien genieten van ontspanning nadat ze buiten zijn geweest. Een dag in een veilige ruimte buiten zal wonderen doen om een stillere papegaai te krijgen.
Als je bezoekers hebt die komen lunchen en je wilt geen geschreeuw van je papegaai, probeer hem dan net daarvoor een bad te geven. Hierbij gaan we uit van een papegaai die van baden houdt. Het is niet eerlijk om hem bang te maken om stil te zijn. Was hem ‘s ochtends of ‘s middags. Voor papegaaien is het niet goed om doorweekt te gaan slapen.
Een papegaai kan niet foerageren of op hout kauwen en tegelijkertijd schreeuwen. Daarom kan hij, door hem meer te doen vocaal rustiger worden. Als je een papegaai hebt die nog niet weet hoe hij moet foerageren, begin dan met de wat simpelere foerageerspeeltjes.
In sommige gevallen kunnen veranderingen in de omgeving helpen. Als je papegaai luider is wanneer hij uit het raam kijkt, verplaats dan zijn kooi. Als dat niet mogelijk is, houd de raambekleding dan even dicht.
Vermijd isolatie en werk aan jullie band
Isolatie zal vaak juist zorgen voor meer geschreeuw. Papegaaien willen bij de familie horen en het liefst zo veel mogelijk met jou samen zijn. Als je je papegaai in een “vogelkamer” hebt staan, zorg er dan voor dat hij voldoende tijd overhoudt om te socializen! Denk aan minstens drie tot vier uur buiten de kooi, verdeeld over twee verschillende periodes. Isoleer je hem te veel en reserveer je niet deze sociale 3-4 uur, dan heb je meer kans op geschreeuw. Een papegaai kan maar een beperkte hoeveelheid tijd in isolatie doorbrengen…
Als je merkt dat je deze instructies volgt en nog steeds geen vooruitgang boekt, overweeg dan om je papegaai permanent uit de vogelruimte te halen. Je kunt gedrag dat je niet kunt zien of horen niet belonen of negeren. Het is een stuk eenvoudiger om ze naar de juiste gedragskanalen te leiden als ze naast je wonen.
Andere strategieën tegen krijsen
Als je het geschreeuw weghaalt voordat het optreedt, kan het helpen het patroon te doorbreken, als je het kunt voorspellen. Als je papegaai schreeuwt als je aan de telefoon komt, praat dan in een andere kamer. Of geef hem een goed dompelbad voordat je die oproep doet. Als hij schreeuwt om je ‘s ochtends wakker te maken, zet dan je wekker en word eerder wakker. Het valt niet altijd even mee met een papegaai samen te leven, maar dat maakt jullie band ook zo leuk en intellectueel.
Er is een extra strategie die werkt om schreeuwsessies voor sommige papegaaien te verkorten. Let wel, dit gaat dus om verkorten van het gedrag en niet elimineren. Dit is dus niet de belangrijkste strategie in jouw aanpak tegen het geschreeuw. Als je echter een papegaai hebt die langere tijd non-stop schreeuwt, wacht dan tot hij stopt, zeg dan snel “Goed!” en volg dit met een traktatie. Je kunt deze interventie niet gebruiken met een papegaai die schreeuwt in snelle uitbarstingen met daartussen kleine stiltemomentjes. Hij begint namelijk weer te schreeuwen voordat je hem de traktatie geeft.
Checklist tegen geschreeuw van je papegaai
- Negeer het geschreeuw 100%.
- Beloon praten en andere aangename geluiden.
Zeg onmiddellijk “Ja!” en bezorg snel een lekkernij. - Zorg elke dag of twee voor nieuwe speeltjes en bezigheden, vooral vlak voordat je wilt dat hij stil is. Geef hem dingen die hij snel kan vernietigen – dat is wat hij wil.
- Verminder vetten en koolhydraten in de voeding, indien deze te hoog zijn. Overleg met een vogeldeskundige over mogelijke dieetveranderingen.
- Was je papegaai om hem te helpen energie te verbruiken.
- Geef je papegaai het geschenk van een buitenvolière.
- Zorg ervoor dat hij twee keer per dag genoeg tijd buiten zijn kooi doorbrengt (minimaal 3-4 uur).
- Leer nieuw gedrag aan om zijn nieuws- en leergierigheid te blijven prikkelen en belonen.
- Voorkom het geschreeuw als je het kunt voorspellen. Wees creatief.
- Pas de omgeving zo nodig aan om zijn visuele ervaring te beschermen. Schreeuwt hij meer als de gordijnen open zijn? Doe die dan even dicht.
Onthoud: om het gedrag van je papegaai te veranderen, moet je dat van jezelf veranderen. In werkelijkheid moet je zowel je denken als je gedrag veranderen. Elke keer dat jij en je papegaai een interactie hebben, leert en onthoudt hij. Jij bent degene die beslist wat hij eigen maakt.
Mogelijke problemen met dit stappenplan
Mensen hebben twee potentiële struikelblokken met dit ‘programma’. Ten eerste vergeten ze het alternatieve gedrag, het gedrag van de papegaai, te blijven belonen – in plaats van aandacht te blijven geven aan het geschreeuw. Zodra er wat verbetering in het gedrag zit, denk meteen dat het probleem is opgelost. Je papegaai kan echter altijd besluiten opnieuw te schreeuwen.
Denk er dus aan om consistent te blijven. Train jezelf om te zoeken naar dat gedrag dat je zou willen belonen. Ze kunnen al dan niet in de loop van de tijd veranderen. Zolang het gedrag is dat je leuk vindt, is dat het enige dat telt. Uiteindelijk zul je hem toch aandacht geven. Het kan net zo goed zijn voor gedrag dat je leuk vindt.
Als je dat doet, kun je het tweede probleem dat mensen hebben, vermijding. Je kunt lui worden. De papegaai kan een ander irritant geluid verzinnen om jou te triggeren. Ook dan is de oplossing vrij simpel: herhaling van de besproken punten hierboven!
Tot slot
Stuur het gedrag van je papegaai. Door bewust het gedrag te versterken dat je leuk vindt en stoutheid te negeren, zul je veel meer van je papegaai genieten en hij ook van jou. Door nieuw gedrag te trainen vergroot je de kans op minder probleemgedrag in de toekomst. Papegaaien hebben leermogelijkheden nodig, anders creëren ze er zelf een!