Met de komst van koudere maanden, lagere temperaturen en kortere dagen stijgt het risico op het oppikken van de griep. Hoewel de griep meestal geen ernstige bedreiging vormt, kan het voor sommigen riskanter zijn. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om de griep te voorkomen, behandelen en de verspreiding ervan te stoppen.
Hoe weet je of je de griep hebt?
De griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke virale infectie.
Deze luchtwegaandoening kan bij milde tot matige gevallen symptomen veroorzaken zoals een verstopte neus, keelpijn, lichaamspijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Sommige griepslachtoffers kunnen ook te maken krijgen met koorts, koude rillingen, braken of diarree, hoewel niet iedereen alle symptomen ervaart.
Mogelijke complicaties van griep
Als de griep onbehandeld blijft, kan dit leiden tot verdere gezondheidsproblemen, zoals sinusinfecties en longontsteking. Sommige van deze complicaties, zoals longontsteking, myocarditis (ontsteking van het hart) en encefalitis (ontsteking van de hersenen), kunnen ernstige gevolgen hebben of, in zeldzame gevallen, fataal zijn.
Mensen met een verhoogd risico op ernstigere griepsymptomen en complicaties zijn zwangere vrouwen, kinderen jonger dan vijf jaar, volwassenen ouder dan 65 jaar en personen met reeds bestaande chronische aandoeningen, zoals diabetes of hartziekten.
Heb ik griep, verkoudheid of COVID-19?
Hoewel de griep ernstig kan zijn, kan het soms lastig zijn om een definitieve diagnose te stellen, omdat de symptomen sterk lijken op die van andere ziekten, zoals verkoudheid en COVID-19.
Terwijl alleen medische professionals, zoals je huisarts, een definitieve diagnose kunnen stellen, vertonen mensen met de griep doorgaans vaker symptomen zoals koorts, koude rillingen en pijn dan mensen met een verkoudheid. Niezen en een loopneus zijn meestal vaker geassocieerd met verkoudheid.
Het onderscheid maken tussen COVID-19 en de griep kan lastig zijn. COVID-19-symptomen zijn over het algemeen ernstiger en houden langer aan. Daarnaast staat COVID-19 erom bekend zich gemakkelijker te verspreiden dan de griep. De enige zekere manier om te weten welke ziekte je hebt, is door je op beide te laten testen.
Hoe lang duurt de griep?
Volgens onze bronnen verschijnen griepsymptomen doorgaans twee tot drie dagen na blootstelling aan het virus, maar het kan één tot zeven dagen duren voordat je je ziek begint te voelen. De meeste symptomen zouden moeten afnemen na vier tot zeven dagen, hoewel vermoeidheid en een aanhoudende hoest langer kunnen aanhouden. Er zijn echter specialisten die aangeven dat deze tijdsframes vrij subjectief zijn, en de griep kan bij sommige mensen zelfs langer duren. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en zuigelingen kunnen een langere symptoomduur ervaren. Personen die al een griepprik hebben gehad, kunnen mildere symptomen hebben en deze vaak eerder zien verdwijnen dan vier tot zeven dagen, in tegenstelling tot een verkoudheid, die zeven tot tien dagen kan aanhouden.
Hoe lang is de griep besmettelijk?
Hoewel de griep niet zo besmettelijk is als COVID-19, kan het virus zich vrij snel verspreiden. Iemand kan het griepvirus aan een ander doorgeven voordat er zichtbare tekenen of symptomen optreden, en tot vijf tot zeven dagen nadat de symptomen beginnen. Normaal gesproken is de griep het meest besmettelijk binnen de eerste drie tot vier dagen na het begin van de symptomen. Het is belangrijk te onthouden dat zelfs wanneer iemand zich hersteld voelt, hij anderen binnen die periode van vijf tot zeven dagen nog steeds kan infecteren.
Hoewel het exacte moment van besmettelijkheid moeilijk vast te stellen kan zijn, is een goede indicator van herstel het ontbreken van koorts gedurende 24 uur (zonder het gebruik van koortsverlagende middelen zoals paracetamol). Tot die tijd wordt aanbevolen om thuis te blijven van werk, school, reizen, winkelen, sociale evenementen en openbare bijeenkomsten. Dit geldt vooral als je werkt in een omgeving waar vaak risicogroepen voorkomen, zoals mensen met chronische aandoeningen, ouderen en kinderen jonger dan vijf jaar. Het is verstandig om uit de buurt te blijven van familie, collega’s en vrienden die tot de risicogroepen behoren totdat je zeker weet dat je symptomen zijn verdwenen.
De griep behandelen
De meeste mensen zullen vanzelf herstellen van de griep, maar het is aan te raden dat iedereen die ouder is dan 65 jaar, een verzwakt immuunsysteem heeft, een chronische ziekte heeft, in een verpleeginrichting verblijft of zwanger is, een arts raadpleegt zodra ze de eerste symptomen van de griep opmerken. In ernstige gevallen, zoals bij patiënten die al in het ziekenhuis zijn opgenomen, kan behandeling met antivirale medicatie noodzakelijk zijn.
Indien je griep hebt en geen onderliggende aandoeningen hebt die complicaties kunnen veroorzaken, blijf dan thuis en rust zoveel mogelijk uit. Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van koorts en andere symptomen. Zorg ervoor dat je warm blijft en voldoende vocht binnenkrijgt.
Als je symptomen niet verbeteren of lijken te verergeren, let dan op de volgende waarschuwingssignalen die kunnen duiden op verslechtering van de griep:
- Aanhoudende pijn op de borst of ademhalingsproblemen
- Epileptische aanvallen
- Verminderde urinestroom
- Ernstige zwakte, spierpijn of instabiliteit
- Verergering van bestaande medische aandoeningen als gevolg van een chronische ziekte
- Symptomen die verbeteren en dan weer terugkeren
Hoe je jezelf kunt beschermen tegen de griep
De meest effectieve manier om jezelf te beschermen tegen de griep en de bijbehorende complicaties is door jaarlijks een griepprik te halen. Ongeveer twee weken na de vaccinatie is je lichaam beter in staat om de dominante griepstam van dat jaar te bestrijden. Het krijgen van de griepprik vermindert niet alleen de kans op het krijgen van de griep, maar als je toch ziek wordt, zullen de symptomen meestal milder zijn en sneller verdwijnen.
Hoewel de griepprik effectief is, wordt deze niet aanbevolen voor baby’s jonger dan zes maanden en voor mensen met allergieën voor gelatine, antibiotica of andere ingrediënten in de griepprik. Als je een ei-allergie hebt of ooit het Guillain-Barré-syndroom hebt gehad, een aandoening waarbij het immuunsysteem de zenuwen aanvalt, raadpleeg dan je arts voordat je de prik krijgt.
Naast het krijgen van de griepprik kun je je beschermen door gezonde gewoonten aan te nemen. Naast de griepprik zijn er dagelijkse preventieve maatregelen die de verspreiding van de griep helpen voorkomen, zoals het vermijden van nauw contact met zieke mensen, beperken van contact met anderen als je ziek bent, hoesten en niezen in je elleboog en regelmatig je handen wassen met zeep en water.
Daarnaast wordt aanbevolen om je gezicht niet in het openbaar aan te raken, oppervlakken te desinfecteren en goed gehydrateerd te blijven. Een gezond voedingspatroon en voldoende slaap kunnen je immuunsysteem versterken en helpen bij het afweren van de griep.
Hoewel de griep ernstig kan zijn, zijn er veel manieren om jezelf te beschermen, van het krijgen van een griepprik tot het versterken van je immuunsysteem op natuurlijke wijze. Als je toch de griep krijgt, is de kans groot dat je thuis kunt herstellen en binnen een week weer je normale activiteiten kunt oppakken.
Bronnen: