Natuurlijk hebben baardagamen water nodig in hun dieet, maar het is niet zo eenvoudig als het in een kom gieten en het in hun terrarium achterlaten. Als jij een baardagaam verzorgt, is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat van jouw geografische locatie voordat je besluit hoe je aan de hydratatiebehoeften van je huisdier tegemoetkomt.
Baardagamen hebben water nodig
Baardagamen voorzien grotendeels in hun hydratatiebehoefte door het eten van planten. Verse groenten vormen een groot deel van het klassieke dieet van een baardagaam, of het nu gaat om boerenkool, courgette, paardebloembladeren of een andere groente die je dierenarts goedkeurt. Ondanks dat is het nog steeds van belang om je baardagaam daadwerkelijk water te geven op regelmatige basis. De optimale manier om je baardagaam van water te voorzien, hangt grotendeels af van het klimaat waarin je woont, dus let goed op.
In drogere klimaten, zoals delen van Australië waar baardagamen van oorsprong vandaan komen, kan het zijn dat jouw baardagaam niet zozeer uit een kom drinkt zoals andere huisdieren dat zouden doen. Ze halen vaak vocht uit hun voedsel en nemen soms zelfs een bad om zichzelf te hydrateren. Voordat je je zorgen maakt over het plaatsen van een waterbakje, is het de moeite waard om te overwegen of jouw baardagaam wellicht een andere benadering van hydratatie nodig heeft.
In een droog klimaat
Als je in een gebied woont waar de luchtvochtigheid laag is, is het een goed idee om je baardagaam voortdurend toegang te geven tot een kom schoon water, zolang deze maar ondiep is. Vermijd het gebruik van grotere kommen, omdat je niet wilt dat de luchtvochtigheidsniveaus in het verblijf van je baardagaam stijgen. Een kleine waterkom is prima geschikt om te voorzien in de waterbehoeften van je huisdier. Deksels van potten maken vaak geschikte “kommen” voor dorstige baardagamen. Vernieuw dagelijks de watervoorziening van je baardagaam. Vies water is absoluut uit den boze.
In drogere klimaten halen baardagamen vaak minder vocht uit hun voedsel, wat het belang van een directe watervoorziening benadrukt. Door een kleine kom met schoon water beschikbaar te stellen, geef je je baardagaam de mogelijkheid om op elk moment zijn dorst te lessen. Het is essentieel om de kom dagelijks schoon te maken en het water te verversen, aangezien een vieze waterbron gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Let er echter op dat de kom ondiep is om te voorkomen dat je de luchtvochtigheid in het terrarium van je baardagaam onbedoeld verhoogt.
In een vochtig(er) klimaat
Als je in een vochtige omgeving woont, bijvoorbeeld in de buurt van water of in een moerassige omgeving, is het geen goed idee om een permanente waterkom in de leefomgeving van je baardagaam te houden. Dit vergroot het risico op een verhoogde luchtvochtigheid in het terrarium. Geef in plaats daarvan water in een ondiepe kom gedurende blokken van een paar uur om de andere dag. Nadat er twee of drie uur zijn verstreken, kun je het water uit het terrarium verwijderen. Voilà, zo kan je huisdier fris water drinken zonder dat de luchtvochtigheid in zijn omgeving de pan uitrijst.
In vochtige klimaten halen baardagamen al voldoende vocht uit de omgeving, en het toevoegen van een permanente waterkom kan de luchtvochtigheid onnodig verhogen. Door een tijdelijke, ondiepe kom te gebruiken gedurende bepaalde tijdsintervallen, behoud je de controle over de vochtigheidsniveaus. Zorg ervoor dat je na afloop van de drinkperiode het resterende water verwijdert om te voorkomen dat het terrarium te vochtig wordt. Dit zorgt ervoor dat je baardagaam op een gecontroleerde manier toegang heeft tot water zonder dat zijn leefomgeving ongeschikt wordt voor zijn behoeften.
Water verstuiven
Niet alle baardagamen weten automatisch dat ze water uit kommen moeten drinken. Als dit je zorgen baart en je denkt dat jouw huisdier niet uit zijn kom drinkt, kun je voorzichtig water op hem verstuiven met behulp van een sprayfles. Doe dit zolang hij blijft drinken, ongeveer twee keer per week. Baardagamen likken dit water op, of het nu van de zijkanten van hun terraria of van hun lichaam is. Wees matig in het verstuiven om overmatige vochtigheid van de omgeving te voorkomen. Baardagamen waarderen ook af en toe lauwwarme baden. Zorgvuldige monitoring is cruciaal bij alle baardagamen die in bad gaan. Let op: niet dieper dan hun ellebooghoogte!
Doe dit echter niet te vaak, ongeveer twee keer per week, om te voorkomen dat de omgeving van je huisdier te vochtig wordt. Baardagamen nemen het water op door te likken, of het nu van hun lichaam is of van de zijkanten van hun terrarium.
Zoals je merkt is er niet één antwoord op de vraag omtrent water… Sommige experts zeggen dat een bakje water überhaupt overbodig is… Maar het verstuiven van water en af en toe een badje zou ik sowieso adviseren. Dat is wat wij thuis met onze Beardie doen.