Over de vraag of baardagamen boerenkool mogen eten zijn de meningen enigszins verdeeld. Wellicht vind je een bron die zegt dat boerenkool heel veel oxalaten bevat, en de conclusie is – niet geven. En dan vind je een andere bron die het tegenovergestelde zegt: boerenkool bevat weinig oxalaten, dus het is veilig. Wat is het nou? Mogen baardagamen boerenkool eten of niet?
Geen zin om het hele artikel te lezen? Kort antwoord: ja, maar in kleine mate. Er zijn risico’s aan verbonden. Ik zelf geef liever geen boerenkool aan mijn baardagaam.
Oxalaat
In kleine hoeveelheden kunnen oxalaten geen kwaad, maar in het algemeen zijn ze niet goed voor baardagamen. Oxalaten kunnen zich binden aan calcium in het lichaam en voorkomen dat calcium wordt opgenomen in de bloedbaan van de baardagaam.
Ook kunnen oxaladen de reeds bestaande calciumvoorraad van de baardagaam uitputten, waardoor een pijnlijke aandoening ontstaat die metabolische botziekte wordt genoemd. Bij deze aandoening ontstaan er misvormde ledematen, sloomheid, lusteloosheid en bewegingsproblemen. In ernstige gevallen kan een baardagaam zelfs verlamd raken of eraan overlijden. Het is dus belangrijk om een baardagaam te voorzien van voldoende calcium en niet te veel oxalaten om de botten te versterken en deze ziekte te voorkomen.
De tegenstrijdige informatie op internet maakt het moeilijk om te zeggen of een baardagaam boerenkool mag eten.
Hoeveel oxalaten bevat boerenkool?
100 gram boerenkool bevat circa 20 mg oxalaten. Eigenlijk niet veel dus. Het idee dat boerenkool te veel oxalaten bevat om baardagamen überhaupt te kunnen eten, is dus een mythe.
Om dit in perspectief te plaatsen: dezelfde portie spinazie – voedsel dat zelden of helemaal niet aan baardagamen wordt geserveerd – bevat 970 mg oxaalzuur. Dat is ruim 48 keer meer dan boerenkool.
Boerenkool is dus echt niet zo onveilig als het om oxalaten gaat. Het mag niet elke dag worden gevoerd, maar een paar keer per week of om de week als je je zorgen maakt, zou prima moeten zijn.
Goitrogenen
Naast oxalaten bevat boerenkool ook goitrogenen, dit zijn stoffen die een negatieve invloed kunnen hebben op de schildklier van een baardagaam. De schildklier kan worden vergroot, waardoor de productie van hormonen niet goed in stand wordt gehouden. Ook wat goitrogenen aangaat; boerenkool bevat ze wel, maar in kleine mate.
Vitamine A
Het derde “probleem” met boerenkool is dat het een enorme hoeveelheid vitamine A bevat. Mocht je baardagaam al voedsel eten dat vitamine A bevat of zelfs supplementen (zoals een multivitamine) nemen met vitamine A, geef dan geen boerenkool. Een vitamine A overdosis kan zwellingen, lusteloosheid, gewichtsverlies en uitdroging veroorzaken.
Voordelen van boerenkool voor baardagamen
Dus nu we de negatieve kant van boerenkool hebben bekeken, wat zijn de positieve aspecten van boerenkool voor baardagamen?
Boerenkool is heel erg voedzaam met al zijn vitamines en mineralen:
- Vitamine C
- Vitamine A
- Vitamine K
- Kalium
- Mangaan
- Magnesium
- Calcium
Een goede calcium – fosfor verhouding
Boerenkool is een geweldige bron van calcium. Het fosfor in boerenkool wordt gecompenseerd door het calcium in een verhouding van 2,4:1, wat betekent dat baardagamen het calcium in boerenkool daadwerkelijk kunnen opnemen (het zal niet worden ingehaald door te veel fosfor of oxalaten). Dit plaatst het absoluut boven het aanbevolen bereik van de calcium-fosforverhouding (tussen 1:1 en 2:1), wat een goede zaak is. Calcium is onmisbaar voor een baardagaam.
Weinig suiker
Zoals de meeste groenten bevat boerenkool een zeer laag suikergehalte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je baardagaam er dik van wordt. Ook vormt het geen risico voor mogelijk tandbederf, leververvetting en hartproblemen.
Conclusie: mag een baardagaam boerenkool eten? Ja, maar in kleine mate
Al met al, als je boerenkool niet te vaak voert, is het in veel opzichten geen verkeerde keuze voor de gezondheid van je baardagaam. Als je mij persoonlijk vraagt wegen de eerste drie punten voor mij nog steeds relatief zwaar, waardoor ik mijn baardagaam geen boerenkool geef. Maar dat is een persoonlijke keuze. Wellicht ongegrond.
Mag een baardagaam rauwe boerenkool eten?
Boerenkool kan rauw worden gegeven. Door koken verliest boerenkool juist de belangrijke voedingsstoffen. Wil je boerenkool aan je baardagaam geven, doe het dan zo:
- Goed wassen
- Verwijder de groene bladeren van de stengel (indien je het niet al voorgesneden hebt gekocht)
- Snijd de bladeren fijn (het is uiterst belangrijk om boerenkool heel klein te hakken, omdat de bladeren met stroken de neiging hebben om in de keel van een baardagaam te blijven steken als ze te groot zijn)