Chimichurri is een van de lekkerste en meest veelzijdige sauzen die er zijn. Het wordt traditioneel geserveerd met gegrilde biefstuk en is een essentieel onderdeel van een Argentijnse parrillada of gegrilde mixed grill. Het past uitstekend bij kip en vis, en is een must bij gegrilde chorizoworstjes. Chimichurri is ook geschikt als marinade.
Chimichurri Recept
In een kwartiertje super lekkere authentieke Argentijnse Chimichurri saus op tafel.
- Voorbereidingstijd 5 minuten
- Bereidingstijd 10 minuten
Ingrediënten
- 3 tot 6 grof gesneden teentjes knoflook
- 2 eetlepels grof gesneden rode ui
- 2 kopjes grofgehakte verse bladpeterselie
- Fijngesneden verse koriander (ca. 3 el)
- 1/4 kop grof gehakte verse oregano, of 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel vers geperst limoensap, of naar smaak
- 2 eetlepels rode wijnazijn, of naar smaak
- 1/2 tot 3/4 kopje olijfolie
- Vleugje zout
- Eén rode peper, voor de pittigere variant (zonder pitjes). Je kunt ook jalapeno gebruiken.
Bereidingswijze
- Verzamel de ingrediënten.
- Pureer de knoflook en de rode ui in een keukenmachine tot ze fijngehakt zijn. Handmatig kan natuurlijk ook.
- Voeg naar wens de peterselie, koriander en oregano toe. Pureer kort, totdat de kruiden fijngehakt zijn.
- Breng het mengsel over naar een serveerschaal.
- Roer het limoensap, de rode wijnazijn en de olijfolie erdoor.
- Breng op smaak met zout en rode pepervlokken (of jalapeno). Bewaar in de koelkast, afgedekt, tot klaar om te serveren. Genieten maar.
Wat zit er in chimichurrisaus? Experimenteer ook met variaties
Deze heerlijke groene saus is gemaakt van een paar eenvoudige ingrediënten, waarvan de meeste waarschijnlijk al in je voorraadkast liggen! Peterselie en koriander geven de saus zijn kruidige smaak, terwijl limoensap en rode wijnazijn hem wat pit geven. Knoflookteentjes en rode ui zorgen voor een lichte kick.
Sommige mensen geven de voorkeur aan meer knoflook, sommigen geven de voorkeur aan alleen peterselie en anderen voegen zelfs verse tomaten toe. Experimenteer om je eigen kenmerkende chimichurri te bedenken en de verhoudingen aan te passen aan jouw smaak.
Tips voor het thuis maken van chimichurri
Droog de kruiden na het wassen goed af om een waterige saus te voorkomen.
Door de vloeistoffen buiten de keukenmachine toe te voegen, krijgt de chimichurri de juiste textuur. Je wilt niet dat de kruiden volledig gepureerd zijn, maar alleen fijngehakt.
Sommige dunne, zachte peterseliestengels zijn prima, maar vermijd het toevoegen van dikkere stengels, omdat deze de chimichurri behoorlijk bitter kunnen maken.
Als je chimichurri bitter is, kun je meer citroensap of azijn toevoegen om dit tegen te gaan.
Chimichurri smaakt beter als de ingrediënten de tijd hebben gehad om te versmelten, dus dit is een geweldige saus om vooraf te maken.