Even een andere maaltijdsoep die verfrissend anders is dan de gebruikelijke erwten- of bruine bonensoep? Ben je ook een fan van de aardse smaak van rode bieten? Laten we dan een culinaire reis maken naar Oost-Europa en de verrukkelijke Borsjt proberen. Deze soep is een meesterwerk uit de Oost-Europese keuken, boordevol groenten en een ware smaaksensatie.
Borsjt: Rode bietensoep Recept
Borsjt, met zijn kenmerkende rode bieten, is een iconische lekkernij in de Oost-Europese culinaire traditie. Maar deze smakelijke soep heeft ook zijn weg gevonden naar verre oorden, tot zelfs in China. De samenstelling van Borsjt varieert afhankelijk van het land of de regio. Naast rode bieten zijn aardappelen, wortels en kool andere belangrijke ingrediënten. Er zijn vegetarische varianten en recepten met rund- of varkensvlees. In Rusland worden zelfs hardgekookte eieren soms aan de soep toegevoegd voor extra textuur.
Vergeet niet: staafmixer of blender is benodigd bij dit recept.
- Bereidingstijd 45 minuten
- Porties Een Grote Pan
Ingrediënten
- 1,5 kg rode bieten in blokjes
- 2 liter groenteboullon
- 500 gram kool, geschaafd (witte kool of spitskool)
- 2 winterpenen
- 1 rode paprika in stukjes
- 2 gesnipperde uien
- 2-3 stengels bleekselderij, gesneden
- 5-6 teentjes knoflook, gehakt
- Tomatenpuree (200-300 ml)
- Laurierblaadjes (3-5 blaadjes)
- 5 (of meer) eetlepels azijn
- Citroensap (paar lepels)
- Worcestershiresauce (paar eetlepels)
- Olie voor het bakken
- Zout en peper
- Zure room
- Dille (2-3 verpakkingen)
Bereidingswijze
- Verhit een beetje olie in een ruime soeppan. Bak de ui, knoflook, paprika, aardappel, wortel, bleekselderij, en 300 gram van de witte kool kort aan. Zorg ervoor dat de groenten niet bruin worden; een lichte aanbaking volstaat. Voeg vervolgens de 1500 gram bieten en de laurierblaadjes toe en bak deze kort mee. Giet de bouillon erbij en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen, tot alle groenten gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
- Breng de Borsjt op smaak met balsamicoazijn, Worcestershiresaus, citroensap en peper. Proef en voeg indien nodig zout toe, afhankelijk van de zoutigheid van de bouillon.
- Voeg de overige 200 gram witte kool en de blokjes rode biet toe. Laat de Borsjt nog 5 minuten zachtjes sudderen.
- Serveer de Borsjt met een royale lepel zure room en bestrooi met gehakte dille.
De Belangrijke Rol van Rode Bieten
Rode bieten spelen de hoofdrol in Borsjt en kunnen het gerecht maken of breken. Dus, trakteer jezelf op verse bieten en kook ze zelf. Het vergt misschien wat extra tijd, maar de smaak is ongeëvenaard. Als je echt geen tijd hebt om bieten zelf te koken (je kunt ze zelfs de avond ervoor koken!), kies dan voor voorgekookte bieten, maar vermijd beslist bieten uit een potje.
Handige Tips en Weetjes
Wil je je Borsjt wat extra pit geven? Overweeg dan om reepjes augurk, stukjes hardgekookt ei, mals rundvlees of gebakken paddenstoelen toe te voegen.
Er zijn talloze Borsjt-recepten in omloop, en elke regio en familie heeft zijn eigen unieke variant. Voel je dus vrij om het recept naar jouw smaak aan te passen of ingrediënten toe te voegen die je lekker vindt.