Ons recept voor een smaakvolle pizzabodem, maar dan koolhydraatarm
Ons recept voor pizzabodem heeft een zuivere smaak en bevat geen bloemkool of andere smaken die een beetje niet-traditioneel lijken. Ik gebruik ook geen eieren in dit deeg om te voorkomen dat het “eiig” gaat smaken.
- Cook Time10 min
- Aantal Personen2 personen
- KeukenMediterraans
Ingrediënten
- 3/4 kop superfijn amandelmeel
- 2 kopjes mozzarella kaas, fijn versnipperd
- 2 eetlepels roomkaas
- 1/4 tot 1/2 theelepel zeezout (1/4 is genoeg tenzij je echt een smaak mist)
Bereidingswijze
Plaats het rooster in het midden van de oven. Verwarm de oven voor op 225ºC.
Houd twee vellen bakpapier van ongeveer 45 cm lang, een deegroller en een pizzavorm of bakplaat klaar.
Meng in een grote pan het amandelmeel, de mozzarella, de roomkaas en het zeezout. Zet het mengsel op laag vuur.
Verwarm, onder voortdurend roeren, tot de kaas smelt en het mengsel deegachtig wordt.
Leg het deeg op één van de stukken bakpapier. Vorm tot een schijf. Dek af met het andere vel perkament.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 30 cm.
Verwijder het bovenste stuk bakpapier en schuif het deeg op de pizzavorm met behulp van het onderste stuk bakpapier.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Plaats op het middenrek van de voorverwarmde oven. Bak 6-8 minuten of tot ze goudbruin zijn, let goed op om aanbranden te voorkomen. Zet de pan op een koelrek.
Verlaag de oventemperatuur tot 180ºC. Mogelijk moet de de ovendeur een paar minuten openen om overtollige warmte te laten ontsnappen.
Optioneel: om de korst wat knapperiger te maken, draait je de korst om en bakt je nog eens 3-5 minuten.
Laat de korst 5-10 minuten afkoelen. Voeg de gewenste toppings toe. Bak nog eens 5-8 minuten op 225-250ºC, of tot de kaas is gesmolten. Haal uit de oven en laat ongeveer 5 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.
Sneller te maken dan de klassieke tarwebodem
Deze koolhydraatarme pizzabodem is nog sneller te maken dan de klassieke tarwekorst. Er is geen gist, dus er is geen rijstijd. Toch lijkt de smaak erg op die van gistgezuurde korst. Als je wilt, kun je knoflook of andere kruiden toevoegen. Het bijzondere is dat er geen speciale ingrediënten voor nodig zijn. Als je koolhydraatarm eet, heb je waarschijnlijk alle benodigde ingrediënten al in huis! Behalve… Amandelmeel?
Kun je deze koolhydraatarme pizzabodem van tevoren maken?
Hoewel deze pizzabodem eenvoudig en gemakkelijk te maken is wanneer je zin hebt in pizza, is het soms fijn om hem klaar te hebben staan. Dat is mogelijk, ook invriezen is geen probleem.
Na het bereiden let je de bodem opzij om af te laten koelen. Deze stap is erg belangrijk en zorgt ervoor dat je korst niet drassig wordt. Nadat de korst volledig is afgekoeld, doe je hem in een luchtdichte verpakking of wikkel je hem goed in plasticfolie.
> Koel maximaal drie dagen of vries maximaal drie maanden in.
Om kant-en-klare korsten te gebruiken, ontdooi je de korst als deze bevroren is. Verwarm vervolgens de oven voor op 250º. Leg de korst op een bakplaat of pizzapan en voeg je favoriete toppings toe. Bak tot de kaas smelt. Dit duurt meestal ongeveer 5-8 minuten.
Welke toppings?
Deze korst werkt met allerlei soorten toppings. Stapel het hoog op met je favoriete koolhydraatarme lekkernijen en maak je eigen meesterwerk.
Afhankelijk van je favoriete toppings, zou je er al kunnen zijn met tomatenpasta, pepperoni, champignons en een paar plakjes ui en paprika (en natuurlijk eventueel kaas). Daarnaast kun je wat verse basilicum of oregano toevoegen om je creatie een gastronomisch gevoel te geven.
Iets om in gedachten te houden zijn de koolhydraten in de pizzasaus die je gebruikt. Vaak bevatten sauzen toegevoegde suikers. Sommige merken worst en pepperoni bevatten zelfs ook suiker.
Tot slot wil ik erop wijzen dat deze pizzabodem het voor mij gemakkelijk maakt om koolhydraatarm te blijven. Ik hoop dat het een steunpilaar wordt in jouw huishouden!