Een eenvoudig poké bowl recept en nog eens koolhydraamarm (indien gewenst)
Een poké bowl maken is simpel. Je hoeft niet uren in de keuken te staan en hebt met deze maaltijd veel belangrijke voedingsstoffen en vitamines te pakken. Heerlijk op een warme dag, maar ook het hele jaar door, wanneer je lekker snel een maaltijd op tafel wilt hebben.
Vandaag kiezen we voor zalm, mango en avocado. Dat zijn de grootste smaakmakers van deze poké bowl. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, het is minder dan het lijkt. Sommige ingrediënten kun je ook weglaten, waaronder de sushi azijn, soja bonen, sesamzaad, slamix… Let er wel op dat sesamzaad geen onbelangrijke is, vanuit de aromatische beleving van de Japanse keuken. Sushi azijn kan ook wonderen doen, mits je niet overdrijft. Laat ook vooral je eigen gevoel erop los, want poké bowls zijn uitermate geschikt om mee te variëren!
- Cook Time10 min
- Aantal Personen2 personen
- KeukenJapans
Ingrediënten
- 350 gram (verse) zalm
- 2-3 avocado’s
- 1 (lente)ui
- 3-4 eetlepels (zoete) sushi azijn
- 1-2 eetlepel(s) sesamolie
- 100-200 gram soyabonen
- Mangostukjes
- Een klein zakje slamix (naar keuze)
- Kleine tomaatjes
- Halve komkommer, in blokjes
- 1-2 eetlepel(s) sesamzaad
- Eventueel soyasaus
- Limoen
- Rijst of (voor een koolhydraatarme versie) bloemkoolrijst
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mocht je gekozen hebben voor bloemkoolrijst of andere koolhydraatarme alternatief, volg dan de aanwijzing van diens verpakking.
Snijd de mango (indien geen voorgesneden mangoblokjes) langs de pit in twee helften. Snijd elke helft in vierkanten zonder door de huid te snijden. Keer de helften met je duim naar buiten en snijd de blokjes eraf. Of gebruik een mangosnijder.
Snijd de zalm in dunne plakjes en de ui in ringen.
Snijd de avocado helemaal rond de pit. Draai de twee helften uit elkaar. Verwijder de steen, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in blokjes.
Verdeel de (bloemkoolrijst)rijst over 4 kommen en verdeel de soyaboontjes, mango, zalm, avocado en de rest van de verse ingrediënten over de rijst. Bestrooi met de lente-ui en sesamzaadjes.
Meng de sojasaus, sesamolie en sushi azijn tot een dressing en sprenkel over de kommen.
Strooi de sesamzaadjes over het gerecht en serveer met limoenstukjes en eventueel wasabi.
Laat je vooral leiden door je gevoel…