Met kortere dagen, koudere temperaturen en weinig blootstelling aan de zon is het normaal dat je naar meer tijd in bed verlangt. Het kan zijn dat je je de hele dag moe, traag en soms zelfs duizelig voelt. We worden tijdens de wintermaanden minder blootgesteld aan zonlicht en dat heeft invloed op onze interne klok.
Wetenschappelijke redenen voor de wintervermoeidheid
Verschillende fysiologische factoren komen samen, waardoor mensen zich tijdens de winter meer uitgeput voelen. Een paar van de meest voorkomende:
- Verminderde blootstelling aan de zon. De dagen worden korter tijdens de wintermaanden. Helaas kan een verminderde blootstelling aan de zon je circadiaans ritme drastisch beïnvloeden, waardoor je lichaam meer melatonine (ook wel het slaaphormoon genoemd) gaat produceren. Het eindresultaat: je voelt je vaker moe.
- Minder vitamine D. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Met slechts 10 minuten blootstelling aan de zon kunnen de meeste mensen voldoende vitamine D voor de dag aanmaken. Maar in de winter is het moeilijker om die 10 minuten te halen. En omdat vitamine D een hormoon is, heeft het een enorme invloed op het humeur, het energieniveau en de immuunfunctie. Bent je bang dat je een tekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts voor een testje.
- Stemmingsstoornissen. Veel mensen kampen in de winter met verdriet, depressie en angst. Er is een psychologische stoornis die seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) wordt genoemd om deze toestand te beschrijven.
Tips tegen de wintervermoeidheid en winterdepressie
Wintermoeheid is niet onvermijdelijk. Hier zijn vijf energieverhogende oplossingen die je zelfs tijdens de donkerste maanden kunnen helpen om een stap te zetten.
- Stap in het licht. Licht zorgt ervoor dat je hersenen stoppen met het produceren van het slaaphormoon melatonine. Dus jezelf blootstellen aan licht zodra je ’s ochtends wakker wordt, helpt je interne klok te motiveren. Open je zonwering of gordijnen en ga zo veel en zo vroeg mogelijk naar buiten in het natuurlijke daglicht.
- Gebruik cafeïne. Een goed getimede cafeïne kan ervoor zorgen dat je je alerter, wakkerder en scherper voelt. Even opfrissen voor een presentatie? Neem ongeveer een uur voordat het begint wat cafeïne.
- Kom in beweging. Lichaamsbeweging kan wintermoeheid helpen bestrijden, vooral als je buiten in het zonlicht traint. Sport echter niet te kort voor het slapengaan.
- Een powernap. Als je tussen 12.00 en 15.00 uur een dutje van 20 minuten kunt doen, is de kans groter dat je de dag doorkomt. Als je langer slaapt, kan het averechts werken…
- Zorg voor voldoende slaap. Voldoende nachtrust is van cruciaal belang om vermoeidheid overdag te voorkomen. Streef naar zeven tot negen uur slaap en probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, zelfs in het weekend. Houd je slaapkamer donker, koel en stil en schakel apparaten minstens een uur voordat je gaat slapen uit.
Uiteraard zijn er ook andere scenario’s mogelijk. Mocht je deze en andere tips al een tijdje toepassen, maar zonder succes, overweeg dan om contact met je huisarts op te nemen. Wellicht heb je wel een grote shot vitamine D nodig, of iets anders. Laat staan een mogelijke aandoening. HollandLifestyle is niet jouw huisarts! We geven slechts wat oppervlakkige tips.
Bron: Henry Ford Health