Het is moeilijk voor te stellen dat twintig jaar geleden niemand kon voorzien dat we tegenwoordig niet meer zonder dat kleine schermpje in onze handen kunnen. We brengen dagelijks uren door met onze smartphones en tablets, ondanks onze inspanningen om ons telefoongebruik te verminderen. Deze apparaten zijn steeds prominenter aanwezig in ons werk en ons vermaak.
Het gebruik van smartphones gaat vaak gepaard met een toenemend probleem: de zogenaamde “tekstnek”, een vorm van RSI (Repetitive Strain Injury) die steeds vaker voorkomt. Het leidt tot verergerende spierpijn in de nek en schouders, en soms zelfs in de onderrug, zelfs bij tieners en jonge kinderen.
Pijnbeheersingsspecialist Robert Bolash merkt op: “Normaal gesproken neemt nekpijn toe naarmate mensen ouder worden. Maar vandaag de dag behandelen we steeds meer patiënten, waaronder jongeren, die nog nooit eerder nekpijn hebben ervaren.”
Hoe je naar je telefoon kijkt, is van groot belang
Hoe kan het gebruik van een smartphone of een ander mobiel apparaat pijn veroorzaken? Het heeft alles te maken met hoe je ernaar kijkt, letterlijk.
“Als je naar beneden kijkt en je hoofd naar voren laat zakken, verandert de natuurlijke kromming van je nek,” legt Dr. Bolash uit. “In de loop van de tijd kan deze verkeerde uitlijning de spieren belasten en slijtage aan de nekstructuren veroorzaken.”
Wanneer je je hoofd laat zakken, gebeuren er drie dingen:
- Je nek beweegt naar voren.
- Je schouders buigen naar voren of trekken omhoog, richting je oren.
- Je nek- en schouderspieren spannen zich aan.
“In de juiste positie zijn de nekspieren ontworpen om het gewicht van je hoofd te dragen, dat ongeveer 4,5 tot 5,5 kilogram weegt,” benadrukt hij. “Voor elke centimeter dat je je hoofd naar voren laat zakken, verdubbel je de belasting op die spieren. Als je met je kin tegen je borst naar je smartphone kijkt, kan er ongeveer 27 kilogram aan druk op je nek worden uitgeoefend.”
Naast spierpijn kan een tekstnek nog tal van andere gezondheidsproblemen veroorzaken. In een onderuitgezakte positie zitten beperkt de capaciteit van je longen om uit te zetten, wat je longcapaciteit aantast. Bovendien, omdat je minder zuurstof inademt, moet je hart harder pompen om voldoende zuurstofrijk bloed door je lichaam te verspreiden.
Drie trucjes om je beter te voelen
Om je nekklachten te verminderen, is het belangrijk om je houding te corrigeren. Dr. Bolash raadt je aan:
- Rechtop staan. Leer de juiste houding en nekuitlijning door in de spiegel naar je profiel te kijken. Als je correct staat, moet je een verticale lijn kunnen trekken van je oor naar je schouder.
- Maak je rug hol. Als je houding niet perfect is, probeer dan schouderextensies. Buig je nek en bovenrug naar achteren en trek je schouders op één lijn onder je oren. Deze eenvoudige rekoefening kan stress en spierpijn verminderen.
- Kijk omhoog. In plaats van je kin naar beneden te buigen om op je smartphone te kijken, breng het apparaat op ooghoogte. Hetzelfde geldt voor je desktopcomputer. Zorg ervoor dat het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt, zodat je hoofd niet voortdurend naar beneden hoeft te zakken en spierspanning veroorzaakt.
Als je last hebt van nekpijn, probeer deze eerst te verlichten door ijs of een warmtepakking aan te brengen, rekoefeningen te doen, of vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol te nemen.
Hoewel het vrijwel onmogelijk kan zijn om het gebruik van je smartphone volledig te beperken, moet je onthouden dat het belangrijk is om regelmatig pauzes te nemen of je smartphone slechts voor kortere perioden te gebruiken.