“ChatGPT” lijkt wel een synoniem geworden te zijn voor een AI chatbot. Maar Bard is er ook nog, hè… Google Bard kan ook worden ingezet voor diverse taken, zoals contentproductie, advertentie-ideeën, controles, coderingen, berekeningen & the list goes on. Kortom, Bard is vergelijkbaar met ChatGPT. HollandLifestyle vergelijkt en beoordeelt de ervaringen met Bard en ChatGPT. Tevens willen we kijken welke tool voor welk doeleinde het beste kan worden ingezet.
Google Bard stelt zichzelf voor…
In navolging van ChatGPT is Bard een taalmodel dat informatie van internet haalt. Net als bij ChatGPT kun je door middel van vraag & antwoord feitelijke antwoorden krijgen van Bard. Maar wie kan Bard beter aan je voorstellen dan Bard zelf. Dus ik vroeg Bard “Kun je jezelf aan mij voorstellen en vertellen wat je allemaal voor me kunt betekenen?” Dit was het antwoord:
Wij hebben enkele zaken zelf getest…
Google Bard vergeleken met ChatGPT
Enkele disciplines van Bard onder de loep genomen:
Engels/Nederlands vertalen: gelijkspel
Onze ervaring qua vertalingen van de chatbots was interessant. Toen we probeerden een stuk tekst van het Engels naar het Nederlands te vertalen, viel het op dat Bard en ChatGPT verschillend presteerden. Bard heeft toegang tot internet, en kon daardoor een complete vertaling geven van een specifieke webpagina, we hoefden alleen maar de URL in te voeren. ChatGPT daarentegen kon dit niet. Dus bij ChatGPT moet je eerst de tekst van de specifieke URL kopiëren en plakken in de chatbot. Anyway, de vertaling van beide tools was ongeveer hetzelfde qua niveau.
Teksten schrijven: ChatGPT de grote creatieveling; Bard blijft bij de feiten
Ik deed net alsof ik een pakkende tekst moest schrijven voor digital marketing dienstverlening. Bij het opstellen van een landingspagina over zoekmachine marketing, viel het op dat Bard een zakelijke, feitelijke tekst genereerde. ChatGPT daarentegen produceerde een enthousiast verhaal met hier en daar wat overdrijvingen over bijvoorbeeld de waarde van SEO. Hoewel Bard’s tekst saai oogde, was deze feitelijk en correct.
Opmerkelijk was ChatGPT’s vermogen om een pakkende promotietekst te genereren, zelfs met een onverwachte subjectieve informatie over de dienstverlener. Op zich niet verkeerd, als je vanuit een promotioneel oogpunt een pakkende tekst wilt neerzetten.
Bard bood verder de mogelijkheid om dit onderwerp verder te verkennen via Google. Deze directe link naar een zoekopdracht bood handige verificatie van feiten. ChatGPT heeft deze optie helaas niet.
Complexe onderwerpen
Als we het hebben over wat complexere onderwerpen, zoals codes schrijven, lijkt Google Bard het iets beter te doen qua uitwerking van een gedetailleerde output. ChatGPT daarentegen excelleert in het genereren van uitgebreide codes. Beide tools zitten nog volop in ontwikkelingsfase, dus tijd zal leren.
De kunst van goede prompts schrijven voor ChatGPT en Bard
Of je ChatGPT of Bard gebruikt is het essentieel om hele sterke prompts te schrijven. Het gaat om jouw creativiteit, behoefte en vermogen om ijzersterke vragen te stellen aan de chatbot. Houd dat dus ten alle tijde in je achterhoofd. Mocht je geen volledig of onlogisch antwoord krijgen, verfijn vervolgens dan je promt. Beschouw het als een daadwerkelijk gesprek en geef niet te snel op.
Google Bard in het kort
ChatGPT kennen we ondertussen wel een beetje. Dit artikel heb ik geschreven omdat ik erg benieuwd was naar wat Google Bard nou eigenlijk allemaal kan. Na een aantal uren met Bard gepraat 😂 te hebben kan ik een aantal conclusies trekken. Bard doet een heleboel goed, maar toont ook wat tekortkomingen, in vergelijking met ChatGPT.
Interface en gebruiksgemak
Ik persoonlijk, en velen met mij, vindt het uiterlijk van Google Bard wat overzichtelijker en toegankelijker dan ChatGPT. Bard genereert meerdere antwoorden geven, terwijl het bij ChatGPT bij eentje blijft. Door de verbinging het het web kan Bard direct antwoord geven als je een URL doorgeeft, zonder te kopiëren en te plakken.
Feiten liegen niet
Bard kijkt meer naar objectieve, feitelijke antwoorden, wat het een waardevolle tool maakt voor onderzoek. Bij twijfel kun je snel een Google-zoekopdracht starten voor verificatie.
Bard moet nog werken aan zijn creativiteit
ChatGPT excelleert in het schrijven van creatieve teksten. Bij Bard wordt er iets meer van jouw creatieve mind gevraagd, als je bijvoorbeeld een pakkende marketingtekst nodig hebt. Bij gebrek aan inspiratie kun je eigenlijk beter uit de voeten met ChatGPT.
Meertaligheid en brede inzetbaarheid door plugins
De premiumversie van ChatGPT biedt al vrij veel plugins, waarmee je het brede kunt inzetten. Dat mist Google Bard nog enigszins. Wat meertaligheid betreft stelt Google Bard een beetje teleur. Zijn moedertaal is Engels en dat merk je soms iets te goed.
Dus… hebben we een winnaar?
Nee, daar is het nog te vroeg voor. Google Bard krijgt het voordeel van te twijfel. Zeker als je kijkt naar zijn kwaliteiten op het gebied van fact checking en de mogelijkheid om simpelweg een URL in te voeren met een bijbehorende prompt.
ChatGPT is al wat volwassener in mijn optiek. Maar geef Bard nog de tijd… Voor de Nederlandse taal en creatieve inslag in ChatGPT voorlopig nog hét AI platform…