Je hebt nu één van een miljoen blogs voor je die voor de zoveelste keer gaat vertellen over ChatGPT. Toch vond ik het de moeite waard om namens HollandLifestyle hier de nodige tijd aan te wijden en jou hopelijk te voorzien van nuttige informatie. Zelf gebruik ik ChatGPT ook vrij regelmatig; let wel, ik ben nu (as you read) wel degelijk zelf, menselijk aan het typen! 😀 Ongelooflijk, hè. Nee, even serieus. ChatGPT, en andere chatbots are there. And they’re here to stay. Dus interessant om te kijken hoe wij samen kunnen werken met kunstmatige intelligentie.
Vandaag aan bod: het schrijven van effectieve aanwijzingen of vraagstellingen (of vaak benoemd als “prompts”) voor chatbots blijkt een ware kunst te zijn. En nee, ik ben nog steeds zelf aan het woord!
GIGO: Garbage In, Garbage Out 🚯
In 1957 bedacht William Mellin van het Amerikaanse leger het acroniem GIGO: garbage in, garbage out.. Dit geldt dus ook voor de moderne AI, net als voor de oude computers: slechte input betekent slechte output.
Bij ChatGPT kan zowel slechte input als output voorkomen. AI’s perceptie van feiten is zo heel wispelturig. John Schulman, medeoprichter van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT), zei: “We maakten ons vooral zorgen over nauwkeurigheid, omdat het model graag dingen verzint.”
Ongeacht jouw instructies of prompts voor ChatGPT, kan de AI soms dingen verzinnen. Maar er zijn wel degelijk manieren om goede output te krijgen. Daar gaan we het nu nader over hebben.
Hoe maak je effectieve prompts in ChatGPT?
Om de GIGO-factor te vermijden, is het slim om prompts te schrijven die het LLM (groot taalmodel) in ChatGPT aanmoedigen om de best mogelijke antwoorden te geven.
Eigenlijk is het schrijven van effectieve prompts een aparte, goedbetaalde discipline geworden, ook wel bekend als ‘prompt engineering’. Dus wie weet ben je straks, naar aanleiding van je nieuwe kennis, miljonair. Volgens ChatGPT zou dat zomaar best kunnen gebeuren! 🤨
Let’s go.
1. Praat met ChatGPT zoals je met een persoon zou praten
Met “praat ermee als een persoon”, bedoel ik dat je het aanspreekt zoals je zou doen met een collega of teamlid. Als dat lastig is, geef het dan een naam. Geef ChatGPT een naam… Kan helpen, want als je met Bob praat, kun je gespreksdetails toevoegen, kleine humoristische details voor extra diepgang, variaties en meer.
In een menselijke conversatie is het ook gebruikelijk dat gesprekken soms van het onderwerp afwijken en weer terugkomen. Het is normaal om achtergrondinformatie te delen, complexere vragen te stellen en zelfs herhaling van vragen gebaseerd op de antwoorden die je krijgt.
Interactie dus. Wees niet bang om vragen in stappen te stellen. Stel een vraag, ontvang een antwoord. Stel dan een nieuwe vraag op basis van dat antwoord. Zelf heb ik dit wel 10-20 keer achter elkaar gedaan en verbazingwekkende resultaten behaald. Het sluit aan bij de analogie van “praten met een vriend”. Je stelt niet één vraag aan een vriend en loopt weg, je hebt een gesprek. Doe hetzelfde met de AI.
Misschien lijkt het wel een open deur, maar eigenlijk is dit één van de belangrijkste sleutel om echt resultaatgericht met ChatGPT te kunnen werken.
2. Bouw het decor op en geef context
Het opstellen van een ChatGPT-prompts gaat verder dan simpelweg een vraag in één zin stellen. Het draait vaak om het verschaffen van relevante achtergrondinformatie om de context van de vraag te verhelderen.
Bijvoorbeeld, stel dat je je voorbereidt op een marathon. Je kunt ChatGPT het volgende vragen:
Hoe moet ik mij voorbereiden op een marathon?
Duidelijk. Maar ChatGPT weet niet hoe jouw conditie is, BMI, etc. etc… Je krijgt een veel genuanceerder antwoord als je ChatGPT beter voedt. Als je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor je eerste marathon. De antwoorden die je dan krijgt zullen veel relevanter zijn.
Ik ben een beginnende hardloper en heb nog nooit een marathon gelopen, maar ik wil over zes maanden een marathon voltooien. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op die marathon?
Hoe uitgebreider de vraagstelling aan ChatGPT, hoe gerichter en nuttiger het antwoord. Dit is slechts een voorbeeld.
Hier zijn nog twee voorbeelden van vragen die context bieden:
Ik ben van plan om over een paar maanden naar Spanje te gaan en wil graag wat basis Spaans leren om een beetje te kunnen communiceren met de lokale bevolking. Ik zoek naar online bronnen die geschikt zijn voor beginners. Kun jij me wat online bronnen aanraden om Spaans te leren als beginner?
Nog een voorbeeld:
Ik ben een ondernemer en ik wil graag weten hoe blockchain-technologie kan helpen om de supply chain beter en duidelijker te maken. Kun je me simpel uitleggen wat blockchain is en hoe het in supply chain management wordt gebruikt? Geef alsjeblieft voorbeelden.
In dit voorbeeld ligt de nadruk niet alleen op het vragen om informatie over blockchain en hoe deze werkt, maar vooral op blockchain voor de efficiëntie van de toeleveringsketen en hoe deze in een realistisch scenario kan worden gebruikt. Het is interessant hoe ChatGPT hier antwoord op geeft. Ook al kan ik me voorstellen dat dit onderwerp niet voor iedereen even interessant is, het gaat om het idee! 😜
Ik ga je nog een diepgaander voorbeeld geven. Dit voorbeeld laat zien hoe je een gedetailleerde prompt kunt maken. Tip: ik houd het antwoord binnen de 500 woorden, omdat ChatGPT ergens tussen de 500 en 700 woorden lijkt te stoppen. Het gevolg is dat verhalen halverwege een zin eindigen en niet goed doorgaan als je vraagt om verder te gaan. Ik hoop dat toekomstige versies van ChatGPT langere betere antwoorden kunnen produceren, omdat mijn huidige prompts vaak een heel mooi begin lijken te zijn voor verhalen.
Schrijf een kort verhaal voor mij, niet meer dan 500 woorden.
Het is 2339 in Boston. Het verhaal speelt zich af in een boekwinkel in Victoriaanse stijl, vergelijkbaar met de Wegisweg. Belangrijke karakters zijn:
De eigenaar, George Harris, een voormalig botanicus met de gave om planten te laten floreren met zijn aanraking. Todd, de assistent met een schat aan boekenkennis en een passie voor geschiedenis. Klanten Johnny en Laura. Todd draagt een opvallende Rolling Stones-outfit en heeft een voorliefde voor technologie. Laura, gekleed in zakelijke kleding, na haar werk, ontdekt een nieuwe wereld in de boekwinkel. Deze personages brengen het verhaal tot leven met avontuur, ontdekking en een vleugje magie.
Er zijn nog meer klanten die deze winkel bezoeken, waaronder Eveline, een vaste klant in de veertig. En dan hebben we Laurens, ergens tussen de 60 en 70 jaar oud. Hij straalt een onheilspellende sfeer uit. Laurens wekt een zekere positiviteit op bij anderen. Het startpunt van ons verhaal is dat er iets bijzonders aan de hand is in het magazijn van deze winkel.
Voeg alles bij elkaar en vertel iets boeiends en leuks.
Kijk eens zelf wat een wereld van verschil je krijgt door eerst je krijgt. Geef eerst een prompt in zoals “Schrijf me een verhaal over een boekwinkel” kijk wat het je oplevert. Voer vervolgens de bovenstaande prompt in… 🤣
3. Vraag ChatGPT om een identiteit of beroep aan te nemen
Een van de gaafste functies van ChatGPT is dat hij kan schrijven vanuit het perspectief van een specifieke persoon of beroep. Je kunt ChatGPT laten schrijf alsof het een leraar, een marketingmanager of een journalist is.
Hier is een voorbeeld. Ik zal ChatGPT vragen om het Amazon Echo smart home-apparaat te beschrijven, maar dan vanuit het standpunt van een productmanager, een verzorger en een journalist. Dit zijn deze drie aanwijzingen:
Beschrijf vanuit het perspectief van de productmanager het Google Nest apparaat
Beschrijf het Google Nest apparaat vanuit het perspectief van een gebruiker, een huisvrouw.
Beschrijf vanuit het perspectief van een journalist of recensent het Google Nest apparaat.
Kijk naar de variaties van de output die ChatGPT voorschotelt…
En het antwoord van de AI, waarbij de identiteit van de journalist werd gebruikt, bevatte deze zin: vanuit journalistiek perspectief heeft de Net de krantenkoppen gehaald vanwege privacyproblemen rond het verzamelen en opslaan van gebruikersgegevens.
Je kunt zien hoe verschillende identiteiten ervoor zorgen dat de AI verschillende perspectieven kan bieden als onderdeel van zijn reactie.
Ik zal dat idee een beetje uitbreiden door je te laten zien hoe je de AI een experiment kunt laten doen. Laten we eens kijken naar enkele van de problemen die betrokken zijn bij de creatie van zoiets als Google Voice:
Het is 2012. Siri is al ongeveer één jaar op de markt voor de iPhone, maar er is nog niets vergelijkbaars uitgebracht als een Alexa. De scène is een bestuursvergadering van Amazon waar zojuist de slimme assistent Echo op basis van Alexa is voorgesteld.
Geef de argumenten, voor- en nadelen, die bestuursleden tijdens die bijeenkomst waarschijnlijk zouden hebben besproken als onderdeel van hun proces om te beslissen of ze de uitgaven voor investeringen in de ontwikkeling van het apparaat wel of niet zouden goedkeuren.
Voel je vrij om ook de deelname van technische ontwerpexperts en product developers op te nemen, als dat een breder perspectief biedt.
Tip: Het aanbrengen van kleine wijzigingen in je prompts kan de reactie van ChatGPT aanzienlijk veranderen.
Toen ik bijvoorbeeld de zin ‘Geef de argumenten, voor en tegen, dat…’ veranderde in ‘Geef de argumenten voor en tegen als dialoog, dat…‘, herschreef ChatGPT zijn antwoord en schakelde over van een lijst met somde de voor- en nadelen op van een daadwerkelijke dialoog tussen deelnemers.
4. Houd ChatGPT op koers
ChatGPT kan soms afdwalen, het onderwerp verliezen of zelfs verzonnen antwoorden geven… 🤷 Gelukkig kun je hem bij de les houden!
Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT om zijn antwoorden te verduidelijken met zinnen zoals: “Waarom denk je dat?” of “Welk bewijs heb je hiervoor?” Vaak zal ChatGPT erkennen dat het iets heeft verzonnen en met een beter antwoord komen. Soms biedt het ook inzicht in zijn redenering. Vergeet niet mijn tips te gebruiken om ChatGPT bronnen te laten citeren.
Bij langere gesprekken kan ChatGPT de focus kwijtraken, wat niet vreemd is. Dit gebeurt zelfs in gesprekken met vrienden of collega’s… Toch? 😉 Als dat gebeurt, herinner ChatGPT dan vriendelijk aan het onderwerp en doel van het gesprek om de draad weer op te pakken.
Tips
- Pas je prompts enigszins aan voor betere resultaten. Een kleine wijziging kan een groot verschil maken in het antwoord.
- ChatGPT herinnert zich eerdere gesprekken zolang de pagina open is. Let op, als je de pagina verlaat, vergeet het alles. Soms verliest ChatGPT de draad in het gesprek, dus af en toe opnieuw beginnen kan nodig zijn.
- Elke nieuwe pagina betekent een nieuw gesprek met nieuwe reacties.
- Onthoud: te lange antwoorden (500+ woorden) worden soms afgebroken. Geef duidelijk aan hoe lang je wilt dat het antwoord is.
- Gebruik eerdere antwoorden als basis om aanwijzingen aan te passen. Als ChatGPT je verkeerd begrijpt, geef gewoon aan wat het gemist heeft en ga verder.
- Herschrijf vragen als ze niet goed worden beantwoord. Persona’s kunnen onverwachte antwoorden opleveren.
- Vraag om bronnen als je wilt dat ze worden genoemd. Het ondersteunt en rechtvaardigt de antwoorden.
- Blijf experimenteren en de mogelijkheden verkennen.
- Overweeg het ChatGPT Plus-abonnement voor krachtige analyses met je eigen gegevens en internetinformatie.
- Soms maakt ChatGPT ook gewoon fouten. Blijf proberen en probeer eens andere AI modellen.
ChatGPT kan jou ook persoonlijke adviezen geven, wat dacht je van welzijn op kantoor…? Lees eens ons artikel over het inzetten van ChatGPT als mental coach.