Een probleem waar ik persoonlijk regelmatig mee te maken heb, als drager van zachte contactlenzen… Ik geef je zes manieren om te checken of je contactlenzen binnenstebuiten zitten.
Het aanbrengen van contactlenzen in je ogen is niet echt moeilijk. Maar het kan een uitdaging zijn om te achterhalen of ze binnenstebuiten zitten. Dit komt doordat contactlenzen dun en buigzaam zijn, waardoor ze gemakkelijk binnenstebuiten kunnen keren. Zelfs mensen die al jarenlang contactlenzen dragen, hebben soms moeite om te bepalen of hun lenzen juist zijn geplaatst.
Hoewel het dragen van binnenstebuiten gekeerde contactlenzen ongemak kan veroorzaken, is het gelukkig niet schadelijk voor je ogen. Dit komt omdat contactlenzen zich aanpassen aan het oppervlak van je oog. Als ze binnenstebuiten zitten, passen ze niet zo goed, maar je kunt over het algemeen nog steeds goed zien.
Sommige mensen merken pas na een tijdje dat hun contactlenzen binnenstebuiten zitten, terwijl anderen het meteen opmerken. Enkele signalen dat je ze verkeerd hebt geplaatst, zijn onder andere:
- Het voelt alsof je contactlenzen rond je oog bewegen.
- Ongemak.
- Een ruw gevoel.
- Waterige ogen.
- Ze springen er gemakkelijker uit.
Als je merkt dat je contactlenzen verkeerd zitten, hoef je ze alleen maar te verwijderen en opnieuw te proberen. Maar voordat je dat doet, kun je één van de volgende methoden proberen om er zeker van te zijn dat je ze de volgende keer correct plaatst.
Van de zijkant bekijken
De simpelste manier om te controleren of je contactlenzen niet binnenstebuiten zijn, is door ze vanaf de zijkant te bekijken. Volg deze eenvoudige stappen:
- Plaats de contactlens op je vingertop met de rand naar boven gericht.
- Houd je vinger dicht bij je oog.
- Kijk naar de vorm van de contactlens. Als het goed is, heeft je contactlens de vorm van een klein kopje, waarbij de randen omhoog buigen. Als je contactlens binnenstebuiten zit, heeft deze meer de vorm van een kom met een opstaande rand.
Deze methode wordt met de tijd makkelijker. Naarmate je meer vertrouwd raakt met hoe een correct geplaatste contactlens eruitziet, zul je gemakkelijk het verschil kunnen zien en herkennen wanneer deze binnenstebuiten is gekeerd.
Mexicaanse Taco Test 🌮
Oude, maar nog steeds handige methode
Dit is een oudere methode die veel mensen gebruikten toen zachte contactlenzen voor het eerst populair werden. Vandaag de dag blijft het echter nog steeds populair, omdat het eenvoudig uit te voeren is. Hier is hoe je het doet:
- Houd het contact vast met de toppen van je duim en wijsvinger.
- Knijp de contactlens doormidden, zodat er een soort ’taco-vorm’ ontstaat.
- Kijk naar de rand van het contact. Als de rand lijkt op de schaal van een taco, dan is je contactlens correct geplaatst. Aan de andere kant, als de vorm meer lijkt op een soeplepel, dan zit de lens binnenstebuiten.
Deze methode mag dan wel wat ouderwets zijn, maar het blijft een handige en eenvoudige manier om te controleren of je contactlens op de juiste manier is gepositioneerd.
Markeringen op contactlenzen
Het vaststellen of je contactlenzen binnenstebuiten zijn, kan een uitdaging zijn. Daarom hebben sommige fabrikanten aan een oplossing gewerkt door cijfers één tot en met drie op de lens te plaatsen.
Als jouw contactlenzen deze markeringen hebben, kun je als volgt controleren of ze binnenstebuiten zijn gekeerd:
- Plaats de contactlens op je vingertop.
- Houd je vinger dicht bij een helder licht.
- Zoek naar de 1-2-3-markeringen. Let op: elke fabrikant plaatst de cijfers op een andere locatie. Bij de eerste keer dat je deze methode gebruikt, is het nodig om de lens grondig te inspecteren.
- Zodra je de cijfers hebt gevonden, kijk je of ze in de juiste volgorde staan. Als ze 1-2-3 weergeven, dan is je contactlens correct geplaatst. Als de cijfers in omgekeerde volgorde staan, is je contactlens binnenstebuiten gekeerd.
Deze methode maakt het proces van het bepalen van de juiste positie van je contactlenzen makkelijker en is vooral handig als je lenzen hebt met duidelijke markeringen.
Getinte randen op contactlenzen
Sommige fabrikanten hebben het probleem van binnenstebuiten gekeerde contactlenzen op een andere manier aangepakt. In plaats van cijfers te gebruiken, hebben ze de binnenranden van de contactlenzen gekleurd. Deze tint maakt het voor mensen die contactlenzen dragen gemakkelijker om ze correct in te brengen.
Als jouw contactlenzen een groen of blauw getinte rand hebben, kun je als volgt controleren of ze binnenstebuiten zitten:
- Plaats de contactlens op je vingertop.
- Plaats je vinger onder je ogen zodat je naar de contactlens kijkt.
- Zoek naar de getinte rand. Als de rand duidelijk gekleurd is, dan zit je contactlens op de juiste manier. Als er geen getinte rand te zien is, dan is je contactlens binnenstebuiten gekeerd.
De meest betrouwbare manier om te achterhalen of je contactlenzen markeringen of getinte randen hebben, is door de website van de fabrikant te raadplegen. Hier vind je specifieke informatie over de kenmerken van de lenzen die je draagt.
De “flip” test
Deze methode werkt bij sommige contactlenzen beter dan bij andere, maar het idee erachter is dat contactlenzen niet gemakkelijk omkeren als ze correct zijn geplaatst. Aan de andere kant zullen ze vrij eenvoudig omdraaien als ze binnenstebuiten zijn.
- Houd je contactlens in je handpalm.
- Probeer met je andere hand de contactlens ‘binnenstebuiten’ te draaien.
- Als het gemakkelijk is om je contactlens om te keren, zat deze al binnenstebuiten. Aan de andere kant, als het moeilijk is om de lens om te draaien, heeft je contactlens de juiste richting.
Deze methode vergt wat oefening. Probeer je contacten om te draaien totdat je begrijpt hoe ze reageren. Vergeet niet om je contacten grondig te wassen nadat je deze methode hebt toegepast, omdat je vingers het oppervlak van de lenzen zullen aanraken.
Goed kijken hoe de lens in de verpakking zit
Deze methode is bijzonder effectief bij het gebruik van daglenzen, vooral wanneer je ze voor de eerste keer rechtstreeks uit de verpakking plaatst. De instructies zijn uitermate eenvoudig:
- Kijk naar de richting van de contactlens in de verpakking.
- Houd dezelfde richting aan wanneer je de contactlens in je oog plaatst.
Het succes van deze methode berust op het feit dat fabrikanten de contactlenzen op de juiste manier in de verpakking plaatsen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je een binnenstebuiten gekeerde contactlens in een afgesloten blisterverpakking zult aantreffen. Door dezelfde richting te volgen bij het openen van de verpakking, zorg je ervoor dat je de lens op de juiste manier plaatst.
Na verloop van tijd zul je meer vertrouwd raken met je contactlenzen. Je zult weten hoe ze aanvoelen en wellicht hoef je deze methoden niet meer te gebruiken om de oriëntatie te bepalen. Veel mensen worden zo bedreven in het inzetten van contactlenzen dat ze zelfs geen spiegel meer nodig hebben. Neem de tijd om te leren en wees geduldig. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om je contactlenzen zonder haast in te zetten. En als je twijfelt, gebruik dan deze methoden om te bepalen of je contactlenzen binnenstebuiten zitten.