Een blik op een prachtige reptielensoort, de Komodovaraan. Zijn ze echt gevaarlijk? Deze en andere vragen gaan we in dit artikel beantwoorden.
Hoe gevaarlijk zijn Komodovaranen?
Een aanval van een Komodovaraan kan fataal zijn, zelfs voor mensen.
Vergeleken met krokodilachtigen en andere reptielen hebben Komodovaranen een relatief zwakke bijtkracht. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun scherpe, gebogen tanden en lange, stevige klauwen om hun prooi met grote kracht te hakken en te scheuren. Nadat ze hebben gebeten, gebruiken ze hun krachtige nekspieren om heftig heen en weer te schudden, waarbij ze vlees en spieren uit elkaar scheuren en ernstig bloedverlies en shock veroorzaken.
Gif en bacteriën
Elke prooi die aan een aanval weet te ontsnappen, zal zichzelf misschien niet lang gelukkig prijzen. De moordkracht van een Komodovaraan wordt versterkt door een combinatie van secundaire wapens: gif en bacteriën. De scherpe, gekartelde vorm van de tand van een Komodovaraan maakt het gemakkelijk dat stukjes rot vlees in de mond van het reptiel terechtkomen, waardoor hun speeksel verandert in een minihabitat voor schadelijke bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat onbehandelde bijtwonden septisch worden. Onderzoekers hebben ook een gifklier in de onderkaak van de draak ontdekt. Dit gif voorkomt dat het bloed van hun prooi stolt, wat enorm bloedverlies veroorzaakt en shock veroorzaakt. Zelfs grotere prooidieren zoals waterbuffels kunnen aan hun wonden bezwijken nadat ze aan een eerste aanval zijn ontsnapt, hoewel het dagen kan duren voordat dat gebeurt.
Wat eten Komodovaranen?
Komodovaranen zijn carnivoren. Een groot deel van het dieet van een Komodovaraan bestaat uit aas, of rottend vlees van dode dieren. Maar ze zijn volledig in staat om op levende prooien te jagen, en er zijn gevallen bekend van volwassen Komodovaranen die dieren zo groot als paarden en waterbuffels neerhalen.
Jongeren voeden zich voornamelijk met kleine hagedissen en insecten, maar ook met slangen en vogels. Wanneer ze ouder worden en groter worden, gaan ze over op grotere prooien, zoals knaagdieren, apen, geiten, wilde zwijnen en herten (hun favoriete maaltijd).
Wat eet een baby Komodovaraan?
Andere Komodovaranen!
Wanneer ze voor het eerst uitkomen, wegen Komodovaranen minder dan 100 gram en zijn ze gemiddeld 40 centimeter lang, ongeveer even groot als een paar sokken. Als gevolg hiervan lopen ze het risico op kannibalistische aanvallen van volwassen leden van hun soort.
Ze brengen een groot deel van de eerste paar levens door in bomen, waar grotere Komodovaranen hen niet kunnen bereiken. Op ongeveer 5-jarige leeftijd zijn jonge Komodovaranen groot genoeg om voor zichzelf te zorgen en een meer aardse levensstijl te leiden.
Hoe groot zijn Komodovaranen eigenlijk?
Volwassen Komodovaranen behoren tot de grootste en zwaarste hagedissen op aarde. In het wild wegen deze geschubde reuzen gewoonlijk ongeveer 70 kilogram. Het grootste geverifieerde exemplaar bereikte een lengte van 3,13 meter en woog 166 kilogram, wat net zo lang is als een kleine auto en zo zwaar als een koelkast.
De maag van een Komodovaraan zet gemakkelijk uit, waardoor een volwassene tot 80 procent van zijn eigen lichaamsgewicht in één maaltijd kan consumeren!
Hoe oud wordt een komodovaraan?
De levensverwachting van een Komodovaraan (Varanus komodoensis) in het wild is niet exact bekend, omdat het moeilijk is om hun levensduur nauwkeurig te volgen. In gevangenschap kunnen ze echter soms meer dan 20 jaar oud worden. Er zijn meldingen geweest van Komodovaranen die meer dan 30 jaar oud zijn geworden in gevangenschap, maar dit is niet gebruikelijk.
Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de levensverwachting van Komodovaranen, waaronder voeding, omgevingsomstandigheden, genetica en de aanwezigheid van eventuele gezondheidsproblemen. In het wild worden ze geconfronteerd met bedreigingen zoals predatie, voedseltekorten en concurrentie met soortgenoten, wat hun overlevingskansen kan beïnvloeden. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze schattingen variabel zijn en dat individuele gevallen kunnen verschillen.
Waar leven Komodovaranen?
In het wild is hun verspreidingsgebied beperkt tot slechts een paar kleine Indonesische eilanden, waaronder Rintja, Flores en natuurlijk het eiland Komodo. Ze zijn te vinden in tropische bossen, graslanden en struikgewas.
Dodelijke aanvallen van Komodovaranen op mensen in de afgelopen 10 jaar
2007 Komodo Eiland
In 2007 doodde een Komodovaraan een 8-jarige jongen op het eiland Komodo, wat de eerste dodelijke aanval op een mens in 33 jaar was. De aanval vond plaats in het droge seizoen van maart; parkwachters speculeren dat de moordzuchtige hagedis mogelijk bijzonder hongerig was, aangezien de drinkplaatsen – en de prooien die zich daar verzamelen – waren opgedroogd. De jongen werd doormiddengebeten…
Parkwachters een jacht over het hele eiland op deze Komodovaraan, hoewel het onduidelijk blijft of deze inspanningen al dan niet resultaat hebben opgeleverd.
2008 Narrow Escape…
In 2008 werd een groep duikers door de beruchte sterke stroming in de Flores-regio uit het water in de buurt van hun boot geveegd. Na tien uur in het getij te hebben rondgedraaid, spoelde de groep rond middernacht aan op het strand van wat leek op een verlaten eiland, ongeveer 40 kilometer verwijderd van waar hun beproeving was begonnen. Hun problemen waren echter nog lang niet voorbij. Ze hadden hun weg gevonden naar het eiland Rinca, waar naar schatting 1.300 Komodovaranen leven.
De aanvallen begonnen vrijwel onmiddellijk, meldee de Telegraph. Een meedogenloze hagedis kwam herhaaldelijk op een Zweedse vrouw af, die hem sloeg met haar duikende loodgordel. Hij kauwde op de loden riem terwijl andere duikers stenen naar zijn kop gooiden, zei ze, terwijl ze de hele tijd naar haar blote voeten keek.
Twee dagen en twee nachten lang vochten de getraumatiseerde duikers met draken en de tropische hitte, waarbij ze leefden van schelpdieren die ze van de rotsen schraapten en rauw aten. Uiteindelijk werden ze door een reddingsbrigade gevonden. Hoewel ze in shock waren, rehydrateerde de groep in het plaatselijke ziekenhuis op het eiland Flores en vierden ze hun overleving in de Paradise Bar van de stad.
2009 Ongelukkige val…
In 2009 ging de 31-jarige Muhamad Anwar op pad om suikerappels te verzamelen uit een boomgaard op het eiland Komodo. Een misstap waardoor hij uit de boom viel, bleek zijn ondergang. Beneden wachtten twee Komodovaranen en sprongen op Anwar. Zijn buren hoorden de commotie en renden enkele minuten later hem te hulp. Tegen de tijd dat ze arriveerden, had Anwar echter al dodelijke verwondingen opgelopen en bloedde hij door beten in zijn handen, lichaam, benen en nek, meldt de Guardian. Anwar stierf kort na de aanval in een kliniek op Flores Island.
2001: Horror in Hollywood
Aanvallen van Komodovaranen kunnen ook buiten Komodo National Park plaatsvinden. Meer dan 50 dierentuinen over de hele wereld houden de dieren als attractie. In 2001 kreeg Phil Bronstein, een onderzoeksjournalist die voorheen getrouwd was met actrice Sharon Stone, een ongelukkige ontmoeting met een Komodovaraan in de dierentuin van Los Angeles. Stone had een privébezoek aan de Komodovaranenkooi van de dierentuin geregeld als cadeau voor haar man, die volgens een Time Magazine-interview met Stone altijd al een Komodovaraan van dichtbij had willen zien. Stone beschreef het incident:
Phil wist niet waar we heen gingen of waarom we daarheen gingen. Het was een complete verrassing. Dus we kwamen de hoek om en hij zei: ‘Oh mijn god, dit is zo fantastisch, ik heb dit altijd al willen zien.’ En de dierenverzorger zei: ‘Wil je graag in de kooi? Het is heel zachtaardig. Iedereen gaat daar naar binnen. Kinderen aaien hem. Het is goed.’
Bronstein accepteerde de uitnodiging en ging samen met de dierentuinhouder de kooi binnen. De hagedis begon aan de witte schoenen van Bronstein te likken, waarvan de verzorger dacht dat ze het dier moesten herinneren aan zijn witte rattenmaaltijden. Op advies van de oppasser trok Bronstein zijn schoenen en sokken uit om de hagedis niet te verleiden. Toen hij zich in een betere positie begaf om een foto met het dier te maken, maakte de varaan een sprong.
Bronstein slaagde erin de kop van de hagedis met zijn andere voet vast te houden, maar het dier begon heen en weer te schokken in een poging zijn prooi te verscheuren en op te eten. Kinderen verzamelden zich rond de glazen wand van de kooi, herinnerde Stone zich, en “genoten” van het schouwspel.
Bronstein slaagde erin de kaak van de draak open te rukken en hem van zijn voet te gooien, waarna hij zichzelf uit de kooi sleepte toen de hagedis van achteren op hem afkwam. De bovenste helft van Bronsteins voet was verdwenen, zei Stone, en hij zat onder de schrammen van de uitvallen van het dier op zijn rug. Bronstein overleefde het incident en diende geen aangifte in.
Zijn Komodovaranen bedreigd?
Ja, Komodovaranen zijn bedreigd. Wetenschappers schatten dat er minder dan 1.400 individuen in het wild leven.
Een grote bedreiging voor hun overleving op de lange termijn is het verlies van leefgebied; delen van hun oorspronkelijke eilanden in de zee zullen naar verwachting in de volgende eeuw onder water komen te staan als gevolg van de gevolgen van de klimaatverandering. Bovendien maken de menselijke aantasting en de overbejaging van herten en andere prooidieren het voor Komodovaranen moeilijker om in hun leefgebied te gedijen.
Wil helpen? Jij kunt deel uitmaken van de oplossing. Sluit je aan bij lokale dierentuinen en andere organisaties die onderzoek doen naar de verzorging van Komodovaranen en andere bedreigde dieren. Of overweeg om te doneren aan organisaties voor natuurbehoud die Komodovaranen en de leefgebieden waarvan ze afhankelijk zijn, beschermen. Beoefen ecotoerisme door een pleitbezorger te zijn voor het milieu wanneer je op vakantie bent. En tot slot: winkel slim. Vermijd het kopen van producten die van dieren zijn gemaakt, waardoor de prikkel voor stropers en illegale handelaren in wilde dieren wordt weggenomen om bedreigde diersoorten te schaden.