Zoek je een papegaai die je al zijn of haar liefde zal geven? Dan is de kaketoe misschien wel het juiste huisdier voor jou. In dit artikel willen we je zo veel mogelijk vertellen over alles wat je moet weten over de kaketoe!
De origine van de kaketoe ligt in uit Australië, de Filipijnen, Nieuw-Guinea, Indonesië en de Salomonseilanden. In tegenstelling tot hun kleurrijke, grote papegaaien familiesoorten, heeft de kaketoe opvallende witte (en een aantal) zwarte, grijze of roze veren. De iewat meer bescheiden kleuren worden veroorzaakt door het ontbreken van een speciale textuur die bekend staat als Dyck-textuur in hun veren. Nu gaan we het hebben over de karakteristiek eigenschappen van de kaketoe, interessante en soms verrassende weetjes en over de eventuele aanschaf van jouw toekomstige gevleugelde huisgenoot.
De persoonlijkheid van de kaketoe
Laat je niet misleiden door de enigszins eenzijdige kleuren van de kaketoe; kaketoes hebben zeer kleurrijke persoonlijkheden! Als vogelsoort staan ze bekend als slim, nieuwsgierig en erg liefdevol. Zo liefhebbend dat kaketoes vaak de bijnaam “liefdespons” krijgen! Ze willen het liefste 24/7 bij jou zijn en genieten van niets meer dan een goede knuffel.
Hoewel deze liefhebbende persoonlijkheid prominent aanwezig is, kunnen ze behoorlijk overstuur en destructief worden als ze niet genoeg aandacht krijgen. Kaketoes die niet het gevoel hebben dat aan hun emotionele behoeften wordt voldaan, zullen schreeuwen, veren plukken en mogelijk zelfs agressief worden. Hoewel kaketoes populaire huisdieren zijn, worden ze hierdoor alleen aanbevolen voor zeer ervaren vogeleigenaren.
Verdere kenmerken van de kaketoe
Zeer vocale vogelsoort
Kaketoes zijn zeer vocale vogels. Ze zijn in staat om enkele woorden te leren, maar hebben niet hetzelfde vermogen om menselijke spraak na te bootsen die sommige andere papegaaien hebben. In plaats van woorden te gebruiken om te communiceren, krijsen kaketoes, vaak gepaard met luid geschreeuw.
Stemming van de kaketoe herkennen aan de kuif:
Je kunt de stemming van de vogel ook zien aan de positie van zijn kuif.
- Verhoogde kuif
De kaketoe is opgewonden, alert of geagiteerd - Lage kuif
Je kaketoe voelt zich onderdanig of is aan het rondbewegen - Een ontspannen kuif
Tijdens het eten, rusten of op een andere wijze tevredenheid ervaren
Verschillende kaketoesoorten hebben verschillende eigenschappen, waaronder verschillende lichaamsgrootte en andere levensverwachting. De witkuif kaketoe is een van de meest voorkomende soorten kaketoes die als huisdier worden gehouden. Het zijn niet de allergrootste kaketoes op deze planeet en hebben en kunnen zo’n 40 tot 60 jaar oud worden. Grotere kaketoes kunnen zelfs 80 jaar of ouder worden.
Met zo’n lange levensverwachting is de keuze van een kaketoe als huisdier een langetermijnverplichting.
Kaketoe kopen
Alle soorten kaketoe (behalve de valkparkiet) worden beschermd door CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), waaronder de kaketoesoorten: Tanimbar corella (Cacatua goffiniana), Cacatua haematuropygia, Molukse kaketoe (Cacatua moluccensis), Geelkuif kaketoe (Cacatua sulphurea) en Palmkaketoe (Probosciger aterrimus). Zo wordt er gevochten om te voorkomen dat in het wild gevangen kaketoes in gevangenschap worden verkocht.
De witte kaketoe (Cacatua galerita), een ondersoort van de valkpartkiet, en de Goffins kaketoe zijn de meest populaire huisdieren.
Je kunt kaketoes vinden bij verschillende fokkers. Omdat kaketoes zoveel zorg en aandacht nodig hebben, is het geen goed idee om als onervaren vogeleigenaar een aanschaf te overwegen. Soms zie je ook dat deze prachtige vogels worden aangeboden voor adoptie. Voordat je een kaketoe koopt of adopteert, moet je ervoor zorgen dat je de vaardigheid en tijd hebt om deze vogel de zorg te geven die hij nodig heeft. De valkparkiet is de gemakkelijkst te onderhouden kaketoesoort en wordt veruit het meest in gevangenschap gehouden.
Interessante feiten over kaketoes
In het wild
- Kaketoes zijn papegaaien die behoren tot de familie Cacatuidae en het geslacht Cacatua.
- Er bestaan in totaal 21 soorten kaketoes in de wereld.
- Wilde kaketoes vind je in Australië, Indonesië, Nieuw-Guinea, de Filipijnen en de Salomonseilanden.
- Wilde kaketoes leven in regenwouden, dennenbossen, eucalyptusboomgaarden, struikgewassen en savannes.
Een lang leven
- De levensduur is tot 60 jaar of langer, afhankelijk van de soort. De oudste kaketoe in gevangenschap was de kaketoe van majoor Mitchell genaamd “Cookie”. Cookie leefde in de dierentuin van Brookfield Zoo in Chicago, en is 83 jaar oud geworden (1933-2016).
Kleur, grootte en gewicht
- Hun verenkleed is over het algemeen minder kleurrijk dan bij sommige andere papegaaien, omdat het voornamelijk wit, grijs of zwart is en vaak met gekleurde kenmerken in de top, wangen of staart.
- Kaketoes variëren in grootte: de langste is Roodstaart zwarte kaketoe tot 65 centimeter; de kleinste zijn de Solomons-kaketoe, Filipijnse kaketoe en valkparkiet van rond de 30 centimeter. Ook qua gewicht zijn er grote verschillen. De zwaarste is de Palm kaketoe, die zo’n 1 kilogram wordt; de lichtste zijn de Tanimbar corella en Filipijnse kaketoe met (300 gram).
Een erg gespierde tong en scherpe snavel
- Kaketoes hebben een grote snavel, die scherp wordt gehouden door de twee onderkaken tegen elkaar te raspen tijdens het rusten. Daarnaast hebben ze een grote gespierde tong die helpt noten enz. in de juiste positie te houden zodat ze kunnen worden geschild voordat ze eten.
Voeding in de natuur
- Kaketoes eten, afhankelijk van de soort, een assortiment zaden, fruit, noten, bessen, bloemen, wortels en vegetatie zoals bladknoppen. Sommige kaketoes eten zelfs insecten en hun larve. Ze staan erom bekend de gewassen van boeren te plunderen, spruiten, volwassen gewassen en graan in zakken te vernietigen.
- Kaketoes zijn overdag actief en hebben daglicht nodig om hun voedsel te vinden.
Communicators
- De vocalisaties van kaketoes zijn luid en hard. Ze dienen een aantal functies, waaronder het toestaan dat individuen elkaar herkennen, anderen waarschuwen voor roofdieren, individuele stemmingen aangeven, de samenhang van een kudde behouden en als waarschuwingen bij het verdedigen van nesten.
Uitstekende klimmers & snelle vliegers
- Zoals alle papegaaien hebben kaketoe twee tenen naar voren en twee naar achteren staan. Dit, samen met het gebruik van hun bek, geeft hen de mogelijkheid om hun voeten te gebruiken zoals wij onze handen gebruiken. Het zijn geweldige klimmers. Het vermogen om te klimmen is een noodzaak voor vogels die in bossen leven en nestelen.
- Kaketoes hebben over het algemeen lange, brede vleugels die worden gebruikt tijdens een snelle vlucht, waarbij snelheden tot 70 kilometer per uur zijn geregistreerd!
Een monogame familievogel
- Alle kaketoesoorten zijn over het algemeen zeer sociaal en rusten, foerageren en reizen in koppels. Lawaaierige koppels bevatten soms twee of drie verschillende kaketoesoorten. Zwermen kunnen het aantal van tientallen tot duizenden vogels tellen.
- Kaketoes zijn monogaam en paren voor het leven. Ze paren eenmaal per jaar, tussen december en maart. De mannelijke kaketoe geeft een uitgebreide show om een vrouw aan te trekken. Hij opent zijn vleugels, spreidt zijn staart, zijn veren en heft zijn kuif op terwijl hij dobbert, stuitert en danst voor het vrouwtje. Nadat het vrouwtje de prestaties van het mannetje accepteert, zal het paar elkaar gladstrijken.
- Na het broeden verlaat het kaketoepaar hun groep om een goede nestplaats te vinden. Ze maken hun nest in een groot boomgat, zo’n 5 tot 30 meter boven de grond. Het vrouwtje legt 1 tot 6 eieren en beide ouders zitten er om de beurt op, draaien ze en houden ze vochtig tijdens de incubatietijd. De eieren komen na ongeveer 30 dagen uit.
- Kaketoe-kuikens proberen hun vliegvaardigheid uit wanneer ze ongeveer 4 maanden oud zijn. Mama en papa zullen hen blijven voeden en begeleiden terwijl ze kracht in hun vleugels opbouwen en leren zoeken naar voedsel. Ongeveer een maand na de vlucht, zijn de jonge kaketoes onafhankelijk. Jonge kaketoes blijven vaak bij de kudde waarin ze zijn geboren. Kaketoes worden seksueel volwassen als ze ongeveer 3 tot 4 jaar oud zijn.
Illegale handel
- Illegale handel in in het wild gevangen kaketoes draagt bij aan de achteruitgang van sommige kaketoesoorten in het wild…
- Volgens de IUCN en BirdLife International worden zeven soorten kaketoe als kwetsbaar of bijna bedreigd beschouwd. Hiervan worden twee soorten – de kaketoe met rode en de kaketoe met gele kuif – beschouwd als ernstig bedreigd.
Andere leuke weetjes
- Het woord kaketoe dateert uit de zeventiende eeuw en is afgeleid van de Maleisische naam voor deze vogels, “kakak tua” (wat betekent “oudere broer of zus”) of van de roep van de witte kaketoe zelf.
- In sommige gebieden van Australië zegt de plaatselijke overlevering dat de komst van de roodstaartkaketoe betekent dat er regen op komst is, zodat de vogels een welkome aanblik zijn.
- Sneeuwbal is een mannelijke Eleonora-kaketoe, waarvan wordt opgemerkt dat het het eerste niet-menselijke dier is dat overtuigend in staat is om inductie te verslaan – muziek waarnemen en zijn lichaamsbewegingen synchroniseren met de beat.
- Er is een mannelijke Eleonora-kaketoe, genaamd Snowball, waarvan wordt gezegd dat het het eerste niet-menselijke dier is dat overtuigend in staat is om muzikaal ritme te begrijpen – muziek waarnemen en zijn lichaamsbewegingen synchroniseren met de beat.
- Een team van wetenschappers van de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Wenen en het Max Planck-instituut hebben tests uitgevoerd op tien ongetrainde Tanimbar-corellas (Cacatua goffini) en ontdekten dat ze complexe mechanische puzzels konden oplossen.
- In de film Serpico uit 1973 had het personage van Al Pacino een witte kaketoe.