Papegaaien zijn geliefd als huisdier; ze zijn mooi en intelligent. Eigenaren voelen zich vaak aangetrokken tot het aantrekkelijke spectrum aan verenkleuren en de (soms luide) vocale intonaties. Er zijn echter verschillende dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van welke papegaai je wilt kopen. Papegaaien variëren in grootte, gedrag en houding, en sommige soorten kunnen te veeleisend en te duur zijn om te onderhouden. Met wat onderzoek kun je een papegaai vinden die bij je past. Een papegaai kopen is het thema van vandaag.
Een papegaai kopen is een grote stap
Papegaaien, ook wel bekend onder de naam kromsnavels, zijn prachtige verschijningen. Het feit dat ze ook nog eens kunnen “praten” spreekt tot onze verbeelding en maakt papegaaien tot een mooi maatje voor het leven. Zeker als je weet wat de levensverwachting van een papegaai kan zijn. Let er echter goed op dat papegaaien de juiste zorg nodig hebben. Het zijn hele intelligente dieren die om veel aandacht en afwisseling vragen. Bedenk van tevoren wat je precies verwacht bij het kopen van een papegaai. Is het een spontaan idee of weet je precies wat je wilt? De intelligentie van papegaaien reikt soms tot het denkvermogen van een 6-jarig kind. Daarom is het goed om hierbij stil te staan en tot een weloverwogen keuze te komen.
Welke soort papegaai kopen?
Er bestaan verschillende soorten papegaaien met ieder zijn of haar eigen karakter en bijzonderheden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen welke soort kromsnavel het beste bij jou als persoon en jouw situatie past.
Onderzoek naar verschillende soorten papegaaien
1. Heb je zelf al ervaring met papegaaien?
Bepaalde soorten zijn veeleisender om te bezitten en kunnen beter worden overgelaten aan ervaren vogeleigenaren. Papegaaien zoals kanaries en (valk)parkieten zijn het beste voor beginners; soorten als Kaketoes en Amazones zijn beter geschikt voor gevorderde papegaaieneigenaren. Een papegaai kopen doe je niet zomaar impulsief. Als je gewoon geïnteresseerd bent in papegaaien, maar niet klaar bent om er een te bezitten, overweeg dan om eerst wat vaker papegaaienverblijven te bezoeken ter oriëntatie voordat je er een aanschaft.
2. Een grote of kleine papegaai kopen?
Je moet ook overwegen hoe comfortabel je je voelt met grote papegaaien; sommige mensen kunnen er geïntimideerd door raken en anderen kunnen met gemak de grootste Ara’s aan. Probeer naar een vogelwinkel te gaan of een asiel om diverse soorten papegaaien in levende lijve mee te maken en beoordeel hoe je je erbij voelt – en de papegaai bij jou, natuurlijk.
Als je op zoek bent naar een kleinere soort, kan een parkiet of valkparkiet een goede keuze voor je zijn.
Grotere papegaaien maken ook meer lawaai. Als je in een klein appartement woont, zal een grote kaketoe je buren – of huisbaas – niet bepaald gelukkig maken.
Overweeg bovendien hoe een grote vogel je leven zal beïnvloeden: zal je huisgenoot of vriendin blij zijn je te delen met een luide, claimende en beschermende papegaai?
3. Houd rekening met een lange levensverwachting
Hoewel er uitzonderingen zijn, leven grotere papegaaien over het algemeen langer dan kleinere papegaaien. Kleinere papegaaien zijn vaak een betere keuze voor onervaren papegaaieneigenaren, terwijl grotere papegaaien meestal veeleisender en interessanter en uitdagender zijn wanneer je reeds wat ervaring hebt. Amazonepapegaaien worden wel zo’n 50 jaar, terwijl Kaketoes en Ara’s ouder dan 80 kunnen worden. Een parkiet wordt ook soms wel zo oud als een kat, tot tegen de 20 jaar.
4. Hoe vocaal mag hij zijn?
Papegaaien kunnen aanzienlijk variëren in hun vocale bereik; sommige zijn behoorlijk luid, terwijl anderen dat veel minder zijn. Kleinere, stillere vogels – zoals parkieten of valkparkieten – zijn ook om die reden meer geschikt om in een kleiner appartement te houden. De meyer papegaai is ook in de meeste gevallen een goede keuze.
Past de papegaai bij mijn levensstijl?
1. Hoeveel tijd heb je voor je papegaai?
Grote papegaaien zijn meer sociale vogels en alleen geschikt als je bereid bent om een grote hoeveelheid tijd aan je papegaai te besteden. Dit houdt in minimaal een paar uur actief sociaal bezig zijn met je papegaai. Als je liever grotendeels naar de papegaai wilt kijken en minder tijd besteden aan de verzorging en opvoeding ervan, zou wederom een dwergpapegaai een geschiktere keuze zijn. Vraag jezelf af: ben je meestal thuis? Heb je huisgenoten die meestal thuis zijn of is iedereen veel onderweg? Als je fulltime werkt en zelden thuis bent, is een (grotere) papegaai simpelweg geen geschikt huisdier.
2. Hoeveel budget heb je voor de aanschaf en verzorging van je papegaai?
Beoordeel je budget. Papegaaien zijn vrij dure huisdieren. Vooral grote papegaaien zijn erg duur in de aanschaf evenals de daarop volgende verzorging – dag in, dag uit. Net zoals bij een hond, moet je je papegaai idealiter ieder jaar naar een specialist brengen voor een ‘welzijnscontrole’. Beslis hoeveel je aan de papegaai wilt uitgeven en bedenk dan welke papegaaien bij je budget passen.
Hoe groter de papegaai, hoe groter de vogelkooi die je moet aanschaffen. Vergeet niet het inschakelen van een verzorger voor je papegaai voor wanneer je op vakantie gaat. Wanneer je geen familielid of vriend hebt die het wil doen (en waar de papegaai zich veilig bij voelt), zul een oppas moeten regelen.
3. Papegaai samen met andere huisdieren?
Hoewel papegaaien op zichzelf uitstekende huisdieren zijn, kunnen ze niet altijd goed overweg met andere huisdieren. Grote papegaaien zoals Ara’s kunnen territoriaal en defensief zijn en kunnen andere (kleinere) huisdieren aanvallen. Papegaaien socialiseren over het algemeen niet goed met katten. Als je ongeveer op hetzelfde moment een jonge papegaai en een ander huisdier (bijvoorbeeld een hond) in huis neemt, groeien de twee huisdieren samen op. Dit vergroot hun kans om sociaal met elkaar om te leren gaan.
Naast sociale factoren is tijd een probleem. Papegaaien hebben frequente socialisatie en verzorging nodig en zijn tijdrovende huisdieren. Als je al meerdere andere huisdieren hebt, kan een papegaai een te grote tijdsbesteding zijn.
Dan nu echt: het keuzemoment
1. Kies een individuele papegaai
Net als bij het kopen van een ander soort huisdier, is er geen objectieve visie over welke individuele papegaai (neem als voorbeeld één op de vijftien kaketoes) het beste huisdier zal zijn. Kijk liever welke individuele vogel jou het meest intrigeert en interesseert. En let ook op de signalen die hij of zij vertoont wanneer je hem of haar nadert. Bij het selecteren van een individuele papegaai moet je letten op onder andere de volgende punten.
- Zorg ervoor dat je het volwassen gedrag van de specifieke papegaaiensoort, waar je naar kijkt, begrijpt. Sommige schattige, stille jonge papegaaien kunnen opgroeien tot luide, autoritaire papegaaien.
- Breng tijd – liefst een uur of langer – door met het bekijken van de papegaaien. Kijk welke vogels socialer, actiever en betrokken lijken. Overweeg één van deze te kiezen, omdat deze vogels leukere, interessante huisdieren zullen worden. We discrimineren niet, maar het tam maken van de papegaai kan bij de andere gewoon wat langer duren…
- Bepaal welke vogel je het meest aanspreekt, door naar zijn verendek te kijken en zijn gedrag te observeren. Kies een papegaai die je visueel aantrekkelijk vindt en met wiens persoonlijkheid je jarenlang gaat leven.
2. Vraag de fokker of eigenaar van de dierenzaak naar de vogels
Als het goed is heeft de eigenaar veel tijd doorgebracht met de vogels in de winkel en zou je advies moeten kunnen geven over welke vogel “goede huisdieren” zullen zijn. Het is vooral belangrijk om met de eigenaar te praten als je voor de allereerste keer papegaaieneigenaar wordt. Vraag ook naar specifieke eetgewoontes, opvallendheden in het gedrag enzovoort.
3. Wat eet een papegaai?
Bereid je voor op het dieet van je papegaai. Je moet je papegaai minimaal een keer per dag voeren met onder andere vers fruit en groente, pellets en zadenmix, die specifiek afgestemd is op jouw papegaaiensoort. Een verkeerd of ongevarieerd dieet is een veel voorkomende oorzaak van ziekten bij papegaaien. Door ervoor te zorgen dat je papegaai de voeding krijgt die hij nodig heeft, houd je hem in goede gezondheid en bespaar je toekomstige dierenartsrekeningen. Papegaaien kunnen bijna alle voedingsmiddelen eten die gewoonlijk door mensen worden geconsumeerd. Geef je papegaai echter nooit chocolade of avocado; beide zijn giftig!
Koop een geschikte vogelkooi voor je papegaai
Een juiste vogelkooi kopen is van cruciaal belang voor de vitaliteit van je vogel. Plan het goed van tevoren. Koop voor je papegaai een zo groot mogelijke vogelkooi en onthoud dat een kwalitatief goede vogelkooi relatief eenvoudig schoon te maken is. Bedek de onderkant van de kooi eventueel met stukjes krant of andere bodembedekking, dit maakt het schoonmaken nog eenvoudiger. Op bol.com bijvoorbeeld, kun je een goede impressie krijgen van de verschillende vogelkooien die te koop zijn.
Zet de vogelkooi op een passende plek in je woning
De locatie van de papegaaienkooi is ook belangrijk. Plaats de vogelkooi niet in de buurt van deuren, omdat de vogel kan ontsnappen en in verband met overmatige tocht. Vermijd ook de nabijheid van de keuken; kookdampen kunnen fataal zijn voor je papegaai (je zult sowieso je Tefal pannen weg moeten doen, in verband met de teflonlaag!). Hoewel je je papegaai uit zijn kooi moet halen om hem te socializen, raden we af om je papegaai zonder toezicht buiten zijn kooi te laten. Papegaaien hebben krachtige snavels en kunnen meubels en andere objecten beschadigen.
Wat kost een papegaai?
Naast de aanschafkosten heeft je nieuwe gevleugelde huisgenoot een ruime kooi nodig. Daarnaast is het van groot belang om papegaai speelgoed in huis te hebben en alle nodige accessoires, waaronder goed gebalanceerd voer en voerbakjes.
Goedkoop is soms duurkoop. Een betrouwbaar adres is daarom aan te raden, waarbij de papegaai al de nodige menselijke aandacht heeft gehad van een kundige specialist. Soms kan het zijn dat je bij een deskundige fokker meer geld kwijt bent, maar dan heb je wel meer zekerheid en krijg je ook inside tips & adviezen mee. Een gemiddelde aanschaf van een papegaai kost je zo’n €400-€700 euro. Voor de huisvesting ben je eenmalig zo’n €300-€400 euro kwijt. Hierbij heb je ook extremen waaronder de meest voordelige kromsnavel, de agapornis, en de grote papegaaiensoorten kunnen in aanschaf in de duizenden euro’s lopen.
Het mooie is – bij een goede verzorging van je papegaai – dat je met een kromsnavel in de meeste gevallen weinig ziektekosten hebt.
Papegaai kopen, maar waar?
In Nederland (en wereldwijd) bestaan er veel onnodige misverstanden en vooroordelen over dit thema: fokker, dierenzaak, particulier – waar koop je je papegaai? Er zijn een aantal betrouwbare adressen. Waar wij onze eigen grijze roodstaartpapegaai vandaan hebben: Lorre & Co. Veel kennis, kunde en super advies.